De Democratische campagne voor het Witte Huis is al maanden onderweg, maar maandag vindt de eerste echte krachtmeting plaats. In de staat Iowa stemmen inwoners traditioneel als eerste bij de voorverkiezingen.

Op 11 februari volgt New Hampshire en elf dagen later is Nevada aan de beurt. De voorverkiezingen bepalen wie het in november op mag nemen tegen de zittende president Donald Trump.

Trump gaf sinds januari 2017 al meer dan 150 miljoen dollar uit voor zijn herverkiezingscampagne. Hij heeft geen tegenkandidaten van betekenis bij de Republikeinen en is vrijwel zeker kandidaat namens die partij.

Bij de Democraten zijn nog elf kandidaten in de race. De vier belangrijkste zijn voormalig burgemeester Pete Buttigieg, oud-vicepresident Joe Biden en de senatoren Bernie Sanders en Elizabeth Warren.

In een peiling onder Democratische aanhangers georganiseerd door Emerson College gaat Sanders aan kop met 28 procent, gevolgd door Biden (21), Buttigieg (15) en Warren met 14 procent. De grootste regionale krant in Iowa, Des Moines Register, steunt Warren.

De Democratische kandidaten hebben bij elkaar al meer dan een half miljard dollar uitgegeven aan hun campagnes. De miljardairs Tom Steyer en Michael Bloomberg zijn daarbij de big spenders. Samen hebben ze volgens officiële opgaven 389 miljoen uitgegeven aan reclame, campagnemedewerkers en andere kosten.

Bloomberg laat zijn gezicht overigens niet zien in Iowa. Hij slaat de eerste verkiezingen in kleine staten over en richt zich op 3 maart, ook wel bekend als Super Tuesday. Op die dag stemmen maar liefst veertien staten, waaronder Californië en Texas.

De voorverkiezingen in Iowa worden gehouden door middel van een zogeheten caucus. Dat is een debatavond waarbij leden van de partij kunnen worden overtuigd op een kandidaat te stemmen. Daarna wordt hoofdelijk gestemd om te bepalen hoeveel steun kandidaten krijgen.

Een goed resultaat kan voor een kandidaat een flinke steun in de rug zijn, terwijl een slecht resultaat het einde van een campagne kan betekenen. Dit zijn de favorieten in Iowa:


Joe Biden, voormalig vicepresident van de VS

Joe Biden

Joe Biden, zoon van een autoverkoper van Ierse komaf, diende acht jaar lang als vicepresident onder oud-president Barack Obama. Ook zat hij 36 jaar in de Senaat. Kortom: een staat van dienst waar je u tegen zegt. Toch noemt Trump hem “mentaal de zwakste” en portretteert hij hem consequent als een slaapverwekkende oude man: Sleepy Joe Biden.

Volgens de peiling van Business Insider is de 77-jarige Biden de enige kandidaat waar meer dan de helft van de Democraten van zegt dat hij Trump kan verslaan.

Toch ligt de ervaren politicus steeds meer onder vuur vanuit de meer progressieve vleugel van de Democraten. Met name omdat hij veertig jaar geleden tegen speciale bussen was die zwarte leerlingen naar witte scholen escorteerden, iets waar Kamala Harris hem tijdens een debat mee om de oren sloeg. Ook is hij door meerdere vrouwen beschuldigd van ongewenste intimiteiten.

Oom Joe, voluit Jospeh Robinette Biden, is naar verluidt de enige die de vele teleurgestelde Democratische kiezers die op Trump stemden, weer terug kan halen. “Ik geloof dat de geschiedenis op de vier jaar van deze president zal terugkijken als een afschuwelijke tijd”, zo motiveerde Biden zijn kandidatuur in april 2019.


Bernie Sanders, senator voor Vermont

Bernie Sanders

Bernie ‘Feel the Bern’ Sanders is een oude bekende. Met de nadruk op ‘oude’, want volgens sommigen is zijn leeftijd de grootste handicap van de 78-jarige senator.

Sanders werd in 1941 in Brooklyn (New York) geboren uit Pools-Joods-Russische emigranten die de holocaust ontvluchtten. Sanders’ familie was arm en hij en zijn oudere broer groeiden op in een driekamerappartement waar zij in de woonkamer sliepen.

Volgens broer Larry was er eten en kleding in hun jeugd, maar er was geen extra geld voor gordijnen of een tapijt. Sanders studeerde af in de politieke wetenschappen en werkte als timmerman, filmmaker, schrijver en onderzoeker.

Sanders geniet grote naamsbekendheid doordat hij al jarenlang in het Congres zit en doordat hij het in 2016 opnam tegen Hillary Clinton. Sanders haalde in het eerste kwartaal van dit jaar al 18,2 miljoen dollar op om campagne te voeren en wordt gezien als de belangrijkste rivaal van Joe Biden.

Ook Trump denkt dat de strijd zal gaan tussen Sanders en Biden, die hij respectievelijk “gek” en “uitgeput” noemt.


Pete Buttigieg, burgemeester van South Bend, Indiana

Pete Buttigieg

Dikke kans dat je nog nooit van de 38-jarige Pete Buttigieg hebt gehoord. Buttigieg (de naam is Maltees, je spreek het uit als ‘boet-edzj-edzj’) is burgemeester van South Bend, een stad met 100.000 inwoners in de staat Indiana.

Hij is jong, gelovig én homo – een ongebruikelijke combinatie voor een presidentskandidaat. Maar Buttigieg kan bogen op een indrukwekkende staat van dienst: al 8 jaar burgemeester van de stad die hem met 80 procent van de stemmen herkoos, Afghanistanveteraan die acht talen spreekt waaronder Noors en Arabisch en summa cum laude aan Yale en Oxford is afgestudeerd.

Hij voert samen met zijn man campagne en Democraten die hem kennen denken dat hij in staat is om Trump te verslaan, aldus de peiling van Business Insider.

Tegen de huidige vicepresident Mike Pence zei Buttigieg: “Als u bezwaar heeft tegen mijn homoseksualiteit, dan heeft u geen probleem met mij, meneer de vicepresident, uw meningsverschil is met mijn Schepper.”

Buttigieg heeft wel een nadeel: hij is relatief onbekend bij het grote publiek. Desondanks sleepte de burgemeester in het tweede kwartaal van dit jaar 24,8 miljoen dollar in de wacht voor zijn campagne. Want daar draait het natuurlijk vooral om bij Amerikaanse verkiezingen.


Elizabeth Warren, senator voor Massachusetts

Elizabeth Warren

Elizabeth Warren is topfavoriet om het in 2020 op te nemen tegen president Trump. Sinds bekend is dat ze Indiaans bloed heeft, noemt Trump haar consequent ‘Pocahontas’.

Warren werd in 1949 geboren als Elizabeth Herring in een gezin uit de arbeidersklasse in Oklahoma City. Ze blonk op school uit in debatteren en daarmee won ze als 16-jarige een beurs van de George Washington-universiteit. Ze huwde haar vriend Jim Warren, studeerde in 1970 af in logopedie en audiologie, in 1976 in de rechten en was werkzaam als advocaat. In 2013 werd ze de eerste vrouwelijke senator van Massachusetts.

Ze is een richtinggevend figuur in haar partij waar ze de progressief-liberale flank vertegenwoordigt en werd lange tijd beschouwd als een mogelijke running mate voor Hillary Clinton in 2016.

Warren is populair: volgens een peiling van Business Insider is 40 procent van de Sanders-supporters én 40 procent van de Biden-stemmers op haar hand.