Luister hieronder naar de audioversie van dit artikel


0:00

Even lekker uitgaan zit er ondanks het loslaten van veel maatregelen nog altijd niet in. Nachthoreca, zoals muziekcafé’s en bars die het voornamelijk van de avondopening moeten hebben, mogen immers nog altijd niet open. Het kabinet heeft nu toegezegd te gaan kijken of dit wel zou kunnen bij de invoering van het zogenoemde 1G beleid.

In het debat over de coronamaatregelen zegde minister van Volksgezondheid Ernst Kuipers toe te willen kijken of ondernemers geholpen zouden zijn met ‘1G’. Bij zo’n regel moet iedereen die naar binnen wil een negatief testbewijs kunnen laten zien.

PvdA-Kamerlid Attje Kuiken had gevraagd of de sector misschien weer zou kunnen heropenen als alle bezoekers zich laten testen voordat ze naar binnen gaan, al vindt ze de oplossing “niet ideaal”.

Brede invoering van 1G is niet mogelijk

Horecabezoekers moeten momenteel een coronatoegangsbewijs laten zien op basis van 3G. Dat betekent dat ze moeten aantonen dat ze gevaccineerd, getest of genezen moeten zijn van corona. In de Kamer wordt ook gesproken over de mogelijkheid om 2G in te voeren, waardoor mensen die niet gevaccineerd of hersteld zijn niet meer naar binnen zouden kunnen. Bij 1G moet iedereen zich laten testen.

Eerder in het coronadebat kwam de mogelijkheid om op veel meer plekken te testen om de samenleving verder te kunnen heropenen ook al ter sprake.

Heel brede inzet van coronatesten is volgens het kabinet niet mogelijk omdat daar onvoldoende testcapaciteit voor is in een "periode dat het op allerlei plekken al spaak loopt", aldus Kuipers. Toch zegde hij naar aanleiding van Kuikens opmerking dat de nachthoreca al twee jaar bijna niets kan ondernemen toe met de sector in gesprek te gaan.

LEES OOK: Dit doet de invoering van een 2G-beleid