De Brexit is drie jaar na het Britse referendum over het vertrek uit de Europese Unie nog altijd geen feit. Toch heeft het vertrekplan van de Britten al forse invloed op Nederlandse investeringen in het Verenigd Koninkrijk en omgekeerd.

Britten zijn sinds het Brexit-referendum in juni 2016 meer gaan investeren in Nederland. Andersom zijn de Nederlandse investeringen in het Verenigd Koninkrijk juist afgenomen, becijferde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Britse multinationals staken in 2016 nog 14 miljard euro in Nederlandse bedrijven. Twee jaar later was dat gestegen naar 80 miljard euro. Daarmee was het Verenigd Koninkrijk het land dat vorig jaar het meeste geld in Nederland stopte. Bovendien investeerden Britse multinationals nooit eerder zoveel in een jaar.

Nederlandse bedrijven gingen in dezelfde periode juist minder investeren. In 2016 staken Nederlandse bedrijven nog 50 miljard euro in het Verenigd Koninkrijk, in 2017 was dat al minder dan de helft. Vorig jaar was zelfs sprake van een desinvestering van 11 miljard euro.

Beide bewegingen kunnen worden verklaard vanwege de onzekerheid die de keuze voor een Brexit met zich meebrengt.

Britse bedrijven vinden het juist belangrijk om in een land in de Europese Unie aanwezig te zijn om ook na het Britse vertrek uit de Unie deel uit te maken van de eenheidsmarkt. Voor Nederlandse bedrijven maakt het vertrek van de Britten uit de EU het minder interessant om in Groot-Brittannië een dochteronderneming te hebben.

Wet die no deal-Brexit moet blokkeren maandag bezegeld

De Brexit had oorspronkelijk moeten plaatsvinden op 29 maart dit jaar, maar is al twee keer uitgesteld. Het Britse Lagerhuis stemde herhaaldelijk tegen de deal die toenmalig premier Theresa May overeen was gekomen met de EU, maar wil ook geen Brexit zonder deal. Daardoor is een politieke patstelling ontstaan.

Maandag stemt het Lagerhuis voor de tweede keer over een wet die een no deal-Brexit moet vermijden, als er op 31 oktober geen deal is. Premier Boris Johnson wil hoe dan ook op 31 oktober vertrekken en heeft aangegeven dat hij geen uitstel gaat vragen in Brussel. Mogelijk komen er nieuwe verkiezingen in het VK, maar Johnson en de oppositie zijn het vooralsnog oneens over de timing.

Frankrijk ziet momenteel geen reden om het Britse vertrek uit de EU nogmaals uit te stellen. Minister Jean-Yves Le Drian (Buitenlandse Zaken) zegt verlenging van de brexitdeadline "onder de huidige omstandigheden" af te wijzen. "We gaan dit niet iedere drie maanden herhalen."

"Ze zeggen dat ze met andere oplossingen willen komen, alternatieve regelingen zodat ze weg kunnen", aldus Le Drian in een televisieprogramma. "Maar die hebben we niet gezien en dus zeggen we 'nee'", vervolgde hij. "Laat de Britse autoriteiten ons maar vertellen hoe we verder moeten."

LEES OOK: Britse oppositie doet aan Borisje pesten met dwarsbomen verkiezingen – Premier kan kiezen tussen zijn gehate uitstel van Brexit óf aftreden