Activistische belegger Carl Icahn is bezig met een aanval op de leiding van eBay. Icahn wil dat eBay zijn strategie wijzigt. 

In zijn tweede brief aan aandeelhouders van eBay in drie dagen wees Icahn woensdag op ,,zorgelijke patronen” in de bestuurskamer van het bedrijf en noemde hij de top disfunctioneel.

PayPal afsplitsen

Icahn, die onder meer wil dat eBay zijn betalingstak PayPal afsplitst, gaf aan het zorgelijk te vinden dat eBay eerder een controlerend belang in Skype verkocht aan bestuurslid Marc Andreessen en Silver Partners voor circa 1,9 miljard dollar.

,,Een kleine 18 maanden later verkocht dat bestuurslid Skype aan Microsoft voor 8,5 miljard dollar, waarmee hij 4 miljard dollar binnenhaalde voor hemzelf en Silver Partners”, aldus Icahn.

Belangenverstrengeling

Ook bestuurder Scott Cook kreeg een veeg uit de pan. De oprichter en voormalig topman van softwarebedrijf Intuit heeft volgens Icahn nog voor een miljard dollar aan aandelen Intuit. Dat zorgt voor een conflicterende situatie omdat Intuit en eBay op het vlak van elektronische betalingen concurrenten zijn.

Icahn liet wederom weten twee nieuwe bestuurders te willen bij eBay. eBay noemde de aantijgingen ,,schandelijk vals''.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl