Het internationale ruimtestation ISS vierde dinsdag 20 november zijn 20ste verjaardag. De eerste component van het station werd in 1998 op een Russische raket in een baan om de aarde gebracht.

NASA-astronaut Bill Shepherd en de Russische kosmonauten Sergej Krikaljov en Joeri Gidzenko waren de eerste mensen die langdurig in het ISS bleven. Zij kwamen er in november 2000. Na hen hebben meer dan 230 mensen het 150 miljard dollar kostende laboratorium in de ruimte bezocht.

Het ISS is het grootste ruimtevaartuig ooit gebouwd, het heeft de omvang van een huis met zes slaapkamers. Wetenschappers hebben er meer dan 2.500 onderzoeken uitgevoerd.

Om de verjaardag van het ISS te vieren, lees je hier wat verschillende astronauten hebben gezegd over hun tijd aan boord.


Het ruimtestation, dat ongeveer 400 mijl boven de aarde zweeft, is zo groot als een voetbalveld. Het is bedoeld als een laboratorium. Het is ook een potentiële pitstop voor missies naar de maan of Mars.

Foto: NASA astronaut Mike Hopkins in een ruimtepak buiten het International Space Station op 24 december 2013. Bron: NASA

Een ruimteschip kan het ISS binnen zes uur na lancering vanaf de aarde bereiken. Zes ruimteschepen kunnen tegelijkertijd met het station worden verbonden.

Foto: NASA-astronaut Nicholas Patrick hangt aan de Cupola, een module van het ISS, gebouwd door het European Space Agency. Bron: Public Domain via Wikimedia Commons

Astronaut Peggy Whitson was de eerste vrouw die het ISS leidde. Whitson, die in juni met pensioen ging, heeft het Amerikaanse record voor het langste verblijf in de ruimte: ze bleef 665 dagen. Whitson vertelde Business Insider dat ze het voedsel niet zal missen. "Alles draaide om de saus, want alles proefde hetzelfde na een tijdje."

Foto: Astronaut Peggy Whitson in de Japanse Kibo laboratorium-module op 22 juni 2017. Bron: NASA

Lees meer: De ongelooflijke carrière van NASA's Peggy Whitson


"Het is een heel bijzondere ervaring om de aarde van bovenaf te zien", zei Whitson. "Het geeft je een nieuw perspectief op wat thuis is."

Foto: NASA-astronaut Peggy Whitson zet haar handtekening op een schot in het internationale ruimtestation in 2017. Bron: NASA.

Astronauten in het ISS moeten dagelijks sporten om verlies van bot- en spiermassa te voorkomen. De Canadese astronaut Chris Hadfield zei dat zijn kracht toenam terwijl hij in de ruimte was. Maar eenmaal terug op aarde viel het hem tegen zich weer aan te passen aan de zwaartekracht. "Ik doe mijn best om rechtop te staan", zei Hadfield na zijn terugkeer op aarde in 2013. "Ik moet onder de douche gaan zitten zodat ik niet flauwval of omval, en ik heb nog geen eelt op mijn voetzolen. Het voelt alsof ik op hete kolen loop".

Foto: Profiterend van een gewichtloze omgeving jongleert Chris Hadfield van het Canadese Space Agency met tomaten in het internationale ruimtestation. Foto genomen op 3 maart 2013.
Bron: REUTERS/NASA

Bron: Business Insider


Gewichtloosheid veroorzaakt praktische problemen op het ISS. Zweet verdampt niet. Astronauten moeten handdoeken gebruiken om droog te blijven. Zelfs kleine taken zoals het knippen van je nagels kunnen een uitdaging zijn. Astronauten knippen hun nagels in de buurt van een ventilatiegat om te voorkomen dat kleine stukjes wegzweven.

Foto: NASA-astronaut Ricky Arnold tijdens een ruimtewandeling op 14 juni 2018. Bron: NASA

Lees meer: Vreemde gebeurtenissen in het duurste ruimteschip ter wereld


Scott Kelly, een gepensioneerde NASA-astronaut, vertelde Business Insider dat de atmosfeer van de aarde er vanuit de ruimte zeer kwetsbaar uitziet. "Het is erg dun", zei Kelly. "Het is bijna als een dunne contactlens op iemands oog. Ik realiseerde me dat alle vervuilende stoffen die we in de atmosfeer brengen, in die zeer dunne film zitten. Het is een beetje eng om er echt naar te kijken."

Foto: Scott Kelly maakt een selfie vanuit de Cupola-module van het International Space Station. Bron: NASA Johnson/Flickr

Bron: Business Insider


Kelly zei dat zijn grootste angst was dat er iets ergs zou gebeuren met een dierbare tijdens zijn verblijf in het ISS. De nachtmerrie kwam uit in 2011, toen Kelly's schoonzus, congreslid Gabrielle Giffords, werd neergeschoten in Tucson, Arizona. "Zes mensen zijn gedood tijdens die schietpartij. Ik was halverwege een missie en kon niet terugkomen."

Foto: NASA-astronauten Scott Kelly (links) en Terry Virts (rechts) werken aan een CO2-verwijder installatie in de Japanse experimenten module. Bron: NASA

Bron: Business Insider


De Franse astronaut Thomas Pesquet nam veel foto's terwijl hij in het ISS zat. Hij legde van alles vast, van kosmische uitzichten tot astronautenfeesten. Op zijn verjaardag verraste Pesquet's collega's hem met een saxofoon. Ze stuurden het instrument naar het ISS met een SpaceX Dragon-ruimtevaartuig (samen met andere lading).

Foto: Thomas Pesquet, astronaut van de Europese Ruimtevaartorganisatie, bereidt zich voor om in december 2016 foto's te maken vanuit het venster van de Service Module. Bron: NASA.

Bron: INSIDER


NASA heeft tot nu toe meer dan 100 miljard dollar geïnvesteerd in het ISS. De Trump-regering heeft gezegd dat het overweegt om de betrokkenheid van de VS te beëindigen in 2024 - ongeveer vier jaar vóór de 'uiterste houdbaarheidsdatum' van het lab.

Foto: Uit een serie nachtelijke foto's gemaakt door een van de 29 bemanningsleden van de Expeditie van het Internationale Ruimtestation in september 2011. Het toont Aurora Australis, gezien vanaf een punt boven de zuidoostelijke Tasman Zee bij zuidelijk Nieuw-Zeeland. Bron: NASA

Lees meer: Het Congres en Trump verliezen tijd om een 100-miljard investering in de ruimte te repareren, zegt NASA


In een getuigenis voor het Congres in mei erkende NASA-inspecteur-generaal Paul Martin dat de kosten om ISS in stand te houden, NASA's vermogen om andere projecten en missies uit te voeren beperkt. Het huidige budget is te laag. Hij zei ook dat het voorstel van Trump om de ISS-financiering vervroegd te beëindigen, toekomstige astronauten in gevaar kan brengen.

Foto: Bron: NASA

Bron: Business Insider


Omdat de VS geen eigen raketten meer heeft om astronauten van en naar het ISS te brengen, werkt het agentschap samen met SpaceX en Boeing aan de ontwikkeling van nieuwe ruimtevaartuigen die astronauten kunnen vervoeren. SpaceX brengt al vracht naar het ruimtestation en kan al in 2019 mensen met de Dragon 2-capsule lanceren.

Foto: International Space Station. Bron: NASA

Bron: Business Insider

LEES OOK: Zo worstelen astronauten al 57 jaar met poep in de ruimte – van een gigantisch condoom tot een vacuümtoilet