De Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW), de vroegere Arbeidsinspectie, adviseert minister Lodewijk Asscher het stukloon af te schaffen. Uit onderzoek van de dienst bij pakketbezorger DHL blijkt dat uitbetaling op basis van stukloon leidt tot salarissen onder het minimumloon. Dat meldde het onderzoeksprogramma Argos zaterdag.

,,Een heel belangrijke aanbeveling die wij hebben gedaan, is af te stappen van het stukloon en te gaan belonen op basis van gewerkte uren’’’, zei een arbeidsinspecteur in de uitzending van Argos op Radio 1.

Stukloon voor 155.000 werknemers

Asscher (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) liet weten het advies van de inspectie ,,ter harte’’ te nemen. ,,Dat rapport laat zien dat de mensen die onze pakjes thuis komen bezorgen niet betaald worden zoals je dat in Nederland verwacht. Veel van die bezorgers kunnen als gevolg van het stukloon, waarbij zij alle risico’s hebben, eigenlijk niet het minimumloon verdienen’’, aldus de bewindsman in de VPRO-uitzending.

Stukloon is de uitbetaling van arbeidsloon per van tevoren afgesproken eenheid product. In het geval van een pakketbezorger is dat bijvoorbeeld per afgeleverd stuk. Volgens een onderzoek van de Stichting Loonwijzer uit 2012 verdienen 155.000 mensen in Nederland stukloon. Dat is ongeveer 2,1 procent van de Nederlandse arbeidskrachten.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl