De winst van grootbank ING is in het eerste kwartaal van dit jaar met 40% gedaald.

Door de coronacrisis moest ING €661 miljoen opzij zetten voor probleemleningen die mogelijk niet of slechts gedeeltelijk worden terugbetaald.

De winstval was iets minder heftig dan analisten hadden verwacht.

Over de opvolging van topman Ralph Hamers deed ING geen mededelingen.

De winst van ING is in het eerste kwartaal flink gekelderd als gevolg van de coronacrisis.

Het financiële concern hield onder de streep 670 miljoen euro over, ruim 40 procent minder dan een jaar eerder. Daarmee presteerde ING nog wel beter dan analisten in doorsnee hadden verwacht. Zij gingen volgens een peiling door persbureau Bloomberg gemiddeld uit van een resultaat van iets minder dan 411 miljoen euro.

Beleggers reageerden vrijdag positief op de cijfers van ING en zetten het aandeel ruim 6 procent hoger. Sinds begin dit jaar is de waarde van het aandeel ING ruim gehalveerd.

ING zette in totaal 661 miljoen euro opzij voor leningen die mogelijk nooit terugbetaald worden.

De coronacrisis raakt ING sterk. Vanwege de economische neergang en onzekerheid die gepaard gaan met alle coronamaatregelen dreigen veel klanten in problemen te komen. Vandaar dat ING geld apart moest zetten. Ook heeft de bank meer dan 100.000 klanten betalingsuitstel gegeven, om hen te helpen om door deze moeilijke periode te komen.

ING slaagde er wel in om zijn rente-inkomsten op peil te houden, ondanks de aanhoudend lage rentes. Zo werden de marges op hypotheken iets opgekrikt. Ook liepen de inkomsten uit commissies op. De totale baten liepen op jaarbasis met ruim 1 procent terug tot 4,5 miljard euro.

“Hoewel we ons nu in een periode van grote onzekerheid bevinden, blijf ik vol vertrouwen over de toekomst van ING”, aldus topman Ralph Hamers.

Nog geen opvolger CEO Ralph Hamers bekend

ING is overigens nog op zoek naar een nieuwe topman of topvrouw. In februari werd bekend dat Hamers op 30 juni opstapt om later dit jaar leiding te gaan geven aan de Zwitserse bank UBS. Over wie zijn opvolger wordt, werden vrijdag geen mededelingen gedaan.

Diverse namen zijn genoemd als mogelijke opvolger van Hamers. Vraag is daarbij of de bank kiest voor een interne kandidaat, of toch iemand van buiten zoekt.

Bij de interne kandidaten lijkt hoofd risicobeheer Steven van Rijswijk volgens kenners de hoogste ogen te gooien.

LEES OOK: Wie volgt Ralph Hamers op als CEO van ING? Deze kandidaten worden genoemd