ING gaat een groep uitzendkrachten compenseren voor het mislopen van een ontslagvergoeding. De bank doet dat in samenwerking met de uitzendbureaus.

ING maakte dit woensdag bekend.

De compensatie geldt voor uitzendkrachten die twee jaar ononderbroken bij ING hebben gewerkt en die in de periode van 1 januari 2015 tot 1 juli 2015 hun baan bij ING verliezen. Dat zijn er circa 275.

Deze uitzendkrachten zouden recht hebben op een ontslagvergoeding als zij na 1 juli zouden worden ontslagen. Deze zogenoemde transitievergoeding is geregeld in de nieuwe Wet Werk en Zekerheid.

ING onder vuur om ontslagvergoeding

ING kwam vorige week onder vuur te liggen door een bericht in de Volkskrant. De krant berichtte op basis van een interne notitie dat de bank veel uitzendkrachten aan de kant zet om de wettelijk geregelde ontslagvergoeding te omzeilen.

Minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken haalde uit naar de bank. Asscher zei de gang van zaken “schandalig” te vinden. ,,Wat is de moraal van een bank die een salarisverhoging voor de top verdedigt die in de miljoenen loopt en tegelijk de meest kwetsbare werknemers iedere zekerheid wil onthouden? Is dat uit te leggen aan medewerkers? Aan klanten?”

Volgens ING deed Asscher zijn uitlatingen “op basis van aannames en onjuiste informatie”.

ING kondigde vorig jaar een grootscheepse reorganisatie aan. 1075 flexkrachten en 1700 vaste krachten verliezen hun baan. Volgens de bank was er geen verband tussen “deze uitstroom” en de nieuwe Wet Werk en Zekerheid, waarin de ontslagvergoeding is geregeld. Een uitzendkracht die na twee jaar aan de kant wordt gezet, krijgt dankzij de nieuwe wet twee derde maandsalaris mee.

ING zei graag in gesprek te gaan met Asscher om een en ander toe te lichten. In een reactie hierop liet Asscher via zijn woordvoerder weten dat hij zich baseerde op de interne notitie van ING die via de website van de Volkskrant te lezen was. “Die notitie is glashelder. Maar als ING hiermee de notitie intrekt, is dat mooi en een goed signaal.”

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl