ING wil topman Ralph Hamers ruim 28 procent loonsverhoging geven.

Als het aan de raad van commissarissen ligt stijgt zijn vaste salaris van 1,27 miljoen euro afgelopen jaar, naar 1,63 miljoen euro in 2015. Dat staat in het donderdag gepubliceerde jaarverslag van de bank.

Het beloningscomité wijst er in een toelichting op dat de vaste salarissen van de raad van bestuur niet zijn verhoogd sinds ING in 2009 voor de tweede keer een beroep moest doen op hulp van de overheid. Vanwege die steun mocht de bank geen bonussen betalen, ook niet bij goede prestaties.

Nu ING alle staatssteun heeft terugbetaald, mag de bank wel weer bonussen uitkeren. Hamers maakt voor het eerst sinds zijn aantreden in 2013 kans op een variabele beloning. Die kan, afhankelijk van zijn prestaties, oplopen tot een vijfde van het basissalaris.

In ING boekte over heel 2014 een onderliggende nettowinst van 3,4 miljard euro, een plus van 8,5 procent. ING wil vanaf dit jaar minstens 40 procent van de jaarwinst als dividend uitbetalen aan zijn aandeelhouders.

Magere jaren voorbij voor ING-top

Ook voor medebestuurders Patrick Flynn en Wilfried Nagel zijn de ‘magere jaren’ voorbij. Zij kregen afgelopen jaar nog 772.000 euro aan vast salaris, dat gaat dit jaar omhoog naar 1,18 miljoen euro. Ook zij kunnen tot 20 procent extra verdienen bij goed presteren.

Topman Lard Friese van de vorig jaar verzelfstandigde verzekeraar NN (Nationale-Nederlanden) ontvangt ook 1,18 miljoen euro. Dat is een stijging met bijna 39 procent. Een vijfde van het vaste salaris wordt in aandelen NN uitbetaald. Ook Friese kan een variabele beloning opstrijken van maximaal 20 procent.

Lees ook op Business Insider

De stevige loonsverhoging houdt volgens Nationale Nederlanden verband met de beursgang, waardoor Friese meer verantwoordelijkheid draagt. Financieel directeur Delfin Rueda gaat er om die reden in zijn basissalaris zelfs 46 procent op vooruit.

Vakbonden: graaicultuur is terug

De vakbonden reageerden geschokt. “De graaicultuur lijkt terug van weggeweest”, aldus CNV. “Ondertussen moeten er in deze krimpende bedrijven mensen uit en hebben de werknemers er al jaren geen koopkracht bij gehad”, voegt FNV daar aan toe.

De commissarissen van ING maken zich juist zorgen over het bonusplafond in Nederland. Dat zou het in de toekomst weleens lastig kunnen maken om goede bestuurders te vinden, schrijven zij in het jaarverslag

Beloningen top AEX-bedrijven

De beloning van Hamers is overigens niet extreem hoog, vergeleken met bijvoorbeeld topman Ben van Beurden van Shell. Die krijgt voor zijn werkzaamheden in 2014 een totale beloning van 24,2 miljoen euro.

In de beloning van Van Beurden is een pensioenbijdrage opgenomen van 10,7 miljoen euro en een belastingvergoeding van 7,9 miljoen euro. Het vaste salaris van Van Beurden bedroeg afgelopen jaar 1,4 miljoen euro, waar een jaarbonus van 3,3 miljoen euro bij kwam.