Contactloos betalen met je iPhone of Apple Watch. Dat kan binnenkort ook in Nederland via Apple Pay

ING brengt Apple Pay nog dit jaar naar Nederland. Volgens de bank kunnen Nederlandse ING-klanten daardoor straks snel en eenvoudig mobiel betalen met hun iPhone, iPad of Apple Watch.

“Die heb je altijd bij je. Dus nooit meer zoeken naar je portemonnee”, stelt de bank in een aankondiging op de site. Wanneer de dienst precies komt, wordt later bekendgemaakt.

Apple Pay begon in 2014 in de Verenigde Staten en is al in tal van andere landen beschikbaar, waaronder Duitsland en België.

Nederland hoorde er officieel nog niet bij. Ruim een jaar terug probeerde onlinebank Bunq de betaaldienst van Apple wel via een foefje in Nederland beschikbaar te maken. Maar dit was van korte duur. De achterdeur werd later door Apple dichtgegooid.

Met Apple Pay kan via de NFC-chip in iPhones en Apple Watches betaald worden. Die moeten dan tegen een betaalterminal worden aangehouden, net als bij contactloos betalen waarna het systeem afrekent via de gekoppelde bankrekening of creditcard.

Apple Pay naar Nederland

In Nederland wordt de markt voor betaaldiensten gedomineerd door grootbanken ING, Rabobank, ABN Amro en SNS. Maar daarbuiten rukken mobiele betaalapps van andere partijen op, van hippe fintech-startups tot techreuzen zoals Google, Apple en Amazon.

Belangrijke ontwikkeling is dat in 2018 de Europese financiële richtlijn PSD2 voor banken is ingegaan. Deze richtlijn regelt onder meer dat bancaire rekeningen gekoppeld moeten kunnen worden aan diensten van derde partijen, bijvoorbeeld digitale portemonnees zoals Apple Pay en Google Pay.

Voor de samenwerking tussen Apple en ING is wel de vraag hoe Apple Pay precies wordt geïntegreerd voor klanten van ING met een iPhone.

Nadeel voor (Nederlandse) banken is vooralsnog dat Apple de chip die gebruikt wordt voor contactloos mobiel afrekenen zodanig afschermt, dat direct contactloos afrekenen met bancaire applicaties via de iPhone niet mogelijk is. Vraag is dus welke kosten er verbonden zijn aan contactloos betalen met een Apple-toestel, omdat Apple Pay verplicht als tussenschakel fungeert.

Op de site zegt ING binnenkort met meer informatie te komen.

Lees ook: Deze grafiek laat zien dat Nederland een eenzaam eilandje is geworden in de wereld van Apple Pay