,,Klanten brengen geld naar ons toe”, stelde Hommen. ,,We zagen vooral een significante stijging van het aantal grote klanten. Grote institutionele partijen waren in het derde kwartaal goed voor een additioneel bedrag van 5 miljard euro.”
ING leed afgelopen kwartaal echter ook onder de economische onzekerheid en de voortdurende schuldencrisis. Het bedrijf schreef ongeveer 60 procent van de waarde van zijn Griekse staatsobligaties af, aldus Hommen.
Politiek akkoord
Om aan alle onzekerheid een einde te maken, is een politiek akkoord nodig dat standhoudt, stelde de ING-topman. ,,We zijn nu anderhalf jaar bezig en dat is nog steeds niet gelukt. Er is nog niet genoeg actie ondernomen. Zolang die situatie niet verbetert, blijft het onrustig op de markten.”
Hommen ziet geen voordelen in een eventueel vertrek van Griekenland uit de eurozone. ,,Het is waarschijnlijk beter om Griekenland binnen de eurozone te houden. Dat geldt voor het land zelf, maar ook voor Europa en het financiële systeem.”
Wantrouwen
De onzekerheid op de markten leidt tot groot onderling wantrouwen tussen de Europese banken, die elkaar daarom weinig geld uitlenen. ING kan echter nog altijd aan voldoende financiering komen, stelde chief risk officer Koos Timmermans. ,,Geld wordt duurder, maar het is er nog.''
De door ING aangekondigde reorganisatie staat volgens Hommen los van de schuldencrisis. Het verlies van 2000 banen binnen ING en 700 daarbuiten is vooral het gevolg van een noodzakelijke automatisering bij de consumentenbank, stelde hij.
,,We focussen op de beste service voor onze klanten. Doordat er daarbij systemen worden vervangen, ontstaat een overschot aan mensen. We betreuren het verlies van goede werknemers en zullen ons inzetten om zoveel mogelijk mensen te begeleiden naar nieuw werk.''
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl