IT-bedrijven groeien als kool, nu Nederland de grote crisis van de afgelopen jaren achter zich laat. Maar er is een schreeuwend tekort aan goed opgeleide specialisten, ook al wordt de studie Informatica populairder.

Het tekort aan hoogopgeleid IT-personeel neemt toe. Volgens het economisch bureau van ABN AMRO neemt de vraag naar mensen met specialistische kennis op dit gebied toe als gevolg van het economisch herstel in het land.

In de eerste helft van dit jaar kwamen er in totaal 28.258 IT-vacatures bij. Dat komt neer op een stijging van 23 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Door de automatiseringsgolf bij bedrijven en de digitalisering van de samenleving zijn er sinds 2011 elk kwartaal gemiddeld ruim 11.000 nieuwe vacatures voor IT-gerelateerde beroepen bijgekomen.

(klik voor uitvergroting)

vacatures it

ABN AMRO constateert dat de aanwas op de arbeidsmarkt te laag blijft om het aantal beschikbare banen op te vullen. Dit terwijl IT-bedrijven hard groeien door de opleving van de economie. Bij bedrijven uit andere branches is veel vraag naar de producten en diensten van softwareontwikkelaars, data-analisten en experts op het gebied van clouddiensten en cyberveiligheid.

(klik voor uitvergroting)

it economie

Studie Informatica populairder

De inhoud van informaticastudies sluit niet altijd aan op wat in de praktijk van IT'ers wordt verwacht. Een groot deel van de vacatures blijft hierdoor openstaan, aldus de bank.

Wel is er een duidelijker bewustzijn bij jongeren dat de studie Informatica goede perspectieven beidt. Sinds de jaargang 2010/2011 is het aantal studenten bij Informatica met 25,6 procent gestegen, tegen een gemiddelde voor alle studies van 6,7 procent. Maar dat is momenteel niet genoeg om de tekorten op te vangen. Het stimuleren van omscholingstrajecten heeft dan ook nog steeds zin.

(klik voor uitvergroting)

studenten it

bron: ANP/Z24

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl