De Amerikaanse koepel van centrale banken, de Federal Reserve, heeft de rente zoals verwacht opnieuw onveranderd gelaten. Maar een belangrijke verandering is dat de beleidsmakers verwachten niet twee, maar slechts één renteverlaging te kunnen doorvoeren voor het einde van het jaar.

Eerder op woensdag bleek dat de Amerikaanse consumentenprijzen in mei met 3,3 procent zijn gestegen. Daarmee viel de inflatie lager uit dan verwacht en ook lager dan een maand eerder. Het meevallende inflatiecijfer voedde de hoop onder beleggers dat de Federal Reserve later dit jaar de rente zal verlagen.

Maar volgens de voorzitter van de Federal Reserve, Jerome Powell, is het nog niet genoeg. Hij heeft tijdens een persconferentie na de vergadering gezegd dat de Fed nog niet genoeg vertrouwen in de daling van de inflatie heeft om te beginnen met het verlagen van de rente.

“We zien het cijfer van vandaag als vooruitgang en als het opbouwen van vertrouwen”, aldus Powell. “Maar we hebben op dit moment niet het vertrouwen om te beginnen met het versoepelen van het beleid.”

De bestuurders van de Fed verwachten daarom dat de kans dat er dit jaar twee verlagingen kunnen worden doorgevoerd, zoals ze zelf eerder voorspelden, klein is.

In de "dot plot", dat is de prognose van de beleidsmakers over de toekomstige rente-ontwikkeling, is er nu wel een agressiever verlagingspad te zien in 2025. Volgend jaar moeten er vier verlagingen volgen van in totaal een volle procentpunt, in plaats van de eerder voorspelde drie.

Het rentetarief in de Verenigde Staten blijft nu dus staan tussen de 5,25 en 5,50 procent. Als de nieuwste prognoses standhouden, zou het tarief eind volgend jaar uitkomen op 5,1 procent.

Beurzen in de lift door lage inflatiecijfer VS

Wall Street heeft woensdag recordhoogtes bereikt nadat het inflatiecijfer voor mei bekend werd gemaakt en houdt deze koers vast na de publicatie van de Fed-notulen.

De S&P 500 is woensdag met een stijging van 1 procent naar recordhoogte geklommen. Ook techbeurs Nasdaq pakt een nieuw record met een winst van 1,9 procent. De Dow Jones is
met 32 punten gestegen.

Ook de Europese beurzen sloten de handelsdag woensdag hoger af door het positieve nieuws uit de Verenigde Staten. De AEX sloot 1,1 procent hoger op 931,79 punten. De MidKap won 1,3 procent tot 911,66 punten. De beurzen in Parijs, Londen en Frankfurt stegen tot 1,4 procent.

LEES OOK: Mogelijke handelsoorlog tussen VS en China vormt economisch risico voor Nederland, volgens CPB