• De Amerikaanse inflatie heeft het hoogste niveau in veertig jaar tijd bereikt.
  • De consumentenprijzen in de VS lagen in januari 7,5 procent hoger dan een jaar eerder, en dat was meer dan analisten hadden verwacht.
  • Op financiële markten schoten Amerikaanse staatsrentes donderdag omhoog, terwijl aandelenmarkten en altcoins negatief reageerden.
  • Lees ook: Nederlandse inflatie op recordniveau van 6,4%: gat met spaarrente is extreem groot

De Amerikaanse consumentenprijzen zijn in januari zo sterk gestegen dat de inflatie in de Verenigde Staten het hoogste niveau in circa veertig jaar heeft bereikt.

Volgens nieuwe cijfers van de Amerikaanse overheid was het leven afgelopen maand gemiddeld 7,5 procent duurder dan een jaar terug. In december ging het nog om 7 procent. Daarmee is de inflatie zelfs harder aangetrokken dan economen in doorsnee hadden verwacht.

Net als bijvoorbeeld in Nederland zijn het vooral de energieprijzen en de prijzen van voedsel die de inflatie aanjaagden. Zonder die twee was evenwel nog altijd sprake van een verhoging van het prijsniveau van 6 procent. Ook voor deze zogeheten kerninflatie gaat het om het hoogste niveau sinds 1982.


Bron: tradingeconomics.com

Volgens kenners is de situatie in de VS anders dan in Europa. Dat komt doordat aan de overzijde van de Atlantische Oceaan ook al tekenen van een zogeheten loon-prijsspiraal te zien zijn, waarbij bedrijven de lonen voor werknemers extra sterk opschroeven en zo de inflatie nog meer aanjagen.

Rente omhoog, aandelenmarkten en altcoins omlaag

Op de financiële markten werd donderdag direct gereageerd op de hoger dan verwachte inflatie. De rentes schoten omhoog: zo steeg de 10-jarige Amerikaanse staatsrente naar iets boven de 2 procent.

Aandelenmarkten reageerden daarentegen negatief. De brede S&P 500-index opende donderdagmiddag 1 procent lager en noteerde aan het einde van de handelsdag een min van 1,8 procent. De technologie gerelateerde Nasdaq Composite gaf bij opening 1,5 procent prijs en was aan het eind van de handelsdag 2,1 procent gezakt.

De markten houden de inflatiecijfers van de grootste economie van de wereld scherp in de gaten. Dat komt omdat de Federal Reserve, de Amerikaanse centrale bank, binnenkort waarschijnlijk de rente gaat verhogen om de hoge inflatie te beteugelen.

Het is daarbij niet ondenkbaar dat de Federal Reserve dit in hoog tempo gaat doen, met meteen een relatief grote rentestap. Dat is iets dat beleggers liever niet zien gebeuren, want dat kan gevolgen hebben voor de waardering van aandelen.

Simpel gezegd wordt beleggen in meer risicovolle vermogenscategorieën zoals aandelen - en ook cryptomunten - relatief minder aantrekkelijk, als meer veilige obligatieleningen en spaarrekeningen met een vaste rente meer gaan opleveren.

Op de cryptomarkt verloor de bitcoin op 24-uursbasis in eerste instantie ongeveer 1 procent, maar krabbelde later weer op. De belangrijkste cryptomunt noteerde donderdagavond bijna 45.000 dollar. Een aantal altcoins ging wel behoorlijk hard omlaag met verliezen van bijna 5 procent voor sol van platform Solana en een daling van bijna 6 procent voor de ludieke shiba inu coin.

In januari gaf Fed-baas Jerome Powell na de beleidsvergadering van de de centrale bank dat een reeks renteverhogingen niet is uitgesloten. Daarnaast kan de centrale bank het monetaire beleid verkrappen door het afbouwen van de gigantische schuldenberg die op de balans van de Fed terecht is gekomen, via het opkopen van obligatieleningen in de afgelopen jaren.

LEES OOK: Ook in Europa probeert de beurs te herstellen: 2 grafieken laten zien waarom er nog een tandje bij zal moeten