Prijzen van goederen en diensten zijn in de Verenigde Staten in februari gemiddeld met 7,9 procent gestegen, vergeleken met dezelfde periode een jaar eerder. Daarmee komt de Amerikaanse inflatie uit op het hoogste niveau in 40 jaar.

De inflatie zoals gemeten door de consumentenprijsindex, een mandje van goederen en diensten, klom mede als gevolg van hogere energieprijzen en duurdere voeding.

De inflatie over de maand februari was min of meer in lijn met de schattingen van economen.


Bron: tradingeconomics.com

De hoge inflatie bedreigt de koopkracht van Amerikanen en is een reden van zorg voor de Amerikaanse centrale bank. Die moet zorgen voor prijsstabiliteit op de middellange termijn.

De Federal Reserve heeft al aangekondigd de beleidsrente dit jaar te gaan verhogen. Met hogere rentes worden lenen voor consumenten en bedrijven duurder, wat de economische vraag remt en daarmee ook een drukkend effect kan hebben op prijsstijgingen.

Zeker is dat de Amerikaanse centrale bank deze maand een eerste renteverhoging doorvoert. De vraag is alleen of dit een stap van 0,25 procentpunt zal zijn, of een forsere verhoging van 0,5 procentpunt.

De centrale bank kampt ook met het dilemma dat een te snelle verhoging van de rentetarieven de economie zodanig kan afremmen dat er een recessie ontstaat. Aan de andere kant lijkt het ook geen optie om niets te doen en de inflatie op z'n beloop te laten.

LEES OOK: ECB laat rente ongemoeid, maar gaat wel versneld het opkopen van obligaties afbouwen