• De prijzen die Nederlandse industriebedrijven voor hun producten vragen zijn in april op jaarbasis bijna 12 procent gestegen.
  • De stijging wordt sterk beïnvloed door de hogere olieprijs, die op jaarbasis flink is geklommen.
  • Volgens de Amerikaanse minister van Financiën Janet Yellen is de stijging van de inflatie tijdelijk. Maar beleggers zijn daar niet helemaal gerust op.

De prijzen die Nederlandse industriebedrijven voor hun producten vragen waren in april gemiddeld 11,8 procent hoger ten opzichte van een jaar eerder. Dat komt vooral doordat olie sterk in prijs is gestegen, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

In april kostte een vat ruwe Brentolie volgens het CBS ruim 54 euro. In dezelfde maand vorig jaar kelderden de olieprijzen nog hard door de coronacrisis, waarbij kopers van olie op enig moment zelfs geld toe kregen.

Dit effect zorgt ervoor dat producten in de aardolie-industrie vorige maand ruim 95 procent duurder waren dan een jaar eerder. In de chemische industrie stegen de prijzen met ruim 29 procent.

De afzetprijzen in de industrie stegen ook ten opzichte van de voorgaande maand. Vergeleken met maart waren industriële producten 1,4 procent hoger.

Het vertrouwen onder ondernemers in de industrie is ook verbeterd, stelt het CBS. De graadmeter voor de stemming in de sector steeg van 6,5 in april naar 8,8 in mei. Ieder cijfer boven de 0 betekent dat er meer optimisten dan pessimisten zijn.

Bedrijven waren vooral positiever zijn over de hoeveelheid werk en opdrachten in de toekomst.

Amerikaanse minister Yellen ziet hogere inflatie tot eind dit jaar

Wat betreft de algemene ontwikkeling van de inflatie gaat de Amerikaanse minister van Financiën Janet Yellen uit van hogere inflatie tot eind dit jaar. Daarna zal die gaan afzwakken, gaf Yellen donderdag aan bij een hoorzitting voor het Amerikaanse Congres.

"Mijn inschatting nu is dat de recente inflatie die we hebben gezien tijdelijk is. Het is niet iets dat blijvend is", zei Yellen. Ook bestuurders van de Amerikaanse centrale bank, de Federal Reserve, hebben al meermaals aangegeven dat de hoge inflatie waarschijnlijk van tijdelijke aard is.

Op de aandelenbeurzen was er de afgelopen tijd behoorlijke onrust door zorgen bij beleggers over een sterk oplopende inflatie. Mogelijk zou de Fed daardoor sneller de rente kunnen gaan verhogen wat ongunstig is voor met name techaandelen.

De inflatie in de VS steeg in april naar 4,2 procent op jaarbasis, het hoogste niveau in meer dan tien jaar. Door het economisch herstel van de coronacrisis wordt de vraag van consumenten aangejaagd, wat de prijzen stuwt.

Daarbovenop komen nog toeleveringsproblemen in de industrie waardoor bedrijven met hogere kosten te maken hebben en die doorrekenen aan klanten. De prijs van tweedehands auto's in de VS steeg sterk omdat autobouwers kampen met chiptekorten waardoor de productie van nieuwe auto's wordt verstoord.

In Nederland kwam de inflatie voor consumenten, zoals gemeten door een mandje met prijzen van goederen en diensten dat het CBS bijhoudt, in april uit op 1,9 procent.

LEES OOK: Waarom ook een tijdelijke stijging van de inflatie gevaarlijk kan zijn