De inflatie in de eurozone is in december verder gestegen, meldt het Europees statistiekbureau Eurostat op basis van een eerste schatting.

De gemiddelde stijging van prijzen van goederen en diensten kwam uit op 5 procent ten opzichte van december 2020. Dat is een fractie hoger dan de inflatie in november, die 4,9 procent bedroeg op jaarbasis. Daarmee lijkt een einde te zijn gekomen aan maanden van sterke toenames van de inflatie.

Het percentage over december is wel een recordstand. Sinds de invoering van de euro was de inflatie nog niet eerder zo hoog. Economen hadden in doorsnee bovendien gerekend op een lichte afname tot 4,8 procent.

Hoge energieprijzen stuwen inflatie

De belangrijkste aanjagers van de inflatie zijn nog altijd de hoge energieprijzen. Daar moest op jaarbasis 26 procent meer voor worden betaald in de eurozone.

Voedsel, alcohol en tabak waren 3,2 procent duurder dan in december 2020. Zonder die categorieën, die vaak instabiel zijn qua prijs, kwam de inflatie uit op 2,6 procent. Die zogeheten kerninflatie was gelijk aan die in november.

In Nederland kwam de geldontwaarding volgens de Europees geharmoniseerde methode 6,4 procent hoger uit dan een jaar eerder, meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vrijdag op basis van voorlopige cijfers.

Volgende week geeft het CBS de Nederlandse inflatie volgens de eigen rekenmethode vrij. Die komt doorgaans iets lager uit en stond in november op 5,2 procent.

Europese Centrale Bank hoopt op sterke daling van inflatie in 2022

De ontwikkeling van de inflatie in de eurozone is van groot belang voor het rentebeleid van de Europese Centrale Bank.

De verwachting van de ECB is dat de inflatie in de loop van 2022 weer zal afnemen. Daarom heeft de ECB vooralsnog nauwelijks stappen gezet om het goedkoopgeldbeleid terug te draaien, waardoor rentes zeer laag zijn. Dit geldt onder meer voor spaar- en hypotheekrentes.

Op het moment dat de inflatie in de eurozone voor langere tijd relatief hoog blijft, zou de ECB wellicht in moeten grijpen door versneld het extreem soepele monetaire beleid terug te draaien.

Als rentes in de eurozone schoksgewijs zouden stijgen, kan dat onrust veroorzaken op financiële markten. Ook hebben veel eurolanden tijdens de coronacrisis extra schuld op zich genomen. Die kan momenteel spotgoedkoop gefinancierd worden. Maar als rentes stijgen, gaat de hogere schuldenlast ook zwaarder drukken op de staatsfinanciën in de eurozone.

LEES OOK: Pensioengat door inflatie: zoveel vermogen moet je opbouwen, als je jezelf €2.000 per jaar extra wilt uitkeren aan pensioen