Even leek het erop of de hoge inflatie in Nederland op z’n retour was, maar in mei steeg de inflatie weer. Spaarders zijn de klos.

De inflatie kwam in mei uit op 2,8 procent, zo maakt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) donderdag bekend. Daarmee ligt de inflatie weer in lijn met het relatief hoge niveau sinds oktober 2012. Toen steeg de Nederlandse inflatie naar bijna drie procent op maandbasis, mede door belastingverhogingen zoals het aangescherpte btw-tarief van 21 procent.

In april dit jaar zakte de inflatie terug naar 2,6 procent, vanwege lagere benzineprijzen. Maar dat effect vlakte in mei af.

Door het koude voorjaar werden verse groenten en fruit duurder in mei en opvallend genoeg stegen de prijzen voor buitenlandse pakketreizen ook fors in mei, met 8,4 procent vergeleken met een jaar eerder.

Inflatie hoog, spaarrente laag

Per saldo ligt de Nederlandse inflatie sinds oktober 2012 op een gemiddelde van 2,9 procent. Vooral voor spaarders is dat een hard gelag, omdat variabele spaarrentes niet verder komen dan een procent of twee voor de hoogste aanbiedingen. Daarmee neemt de koopkracht van spaargeld dat direct opneembaar is af.

Wat hierbij ook een rol speelt is dat de Europese Centrale Bank (ECB) de kredietmachine een zetje probeert te geven met zeer lage leenrentes voor banken. Dat pakt echter negatief uit voor spaarrentes, omdat banken extreem goedkoop bij de ECB terecht kunnen en ze spaarders minder hard nodig hebben.

Begin 2012 lag de hoogste variabele spaarrente nog 0,7 procentpunt boven het inflatieniveau in Nederland. De omslag kwam in oktober 2012. In mei dit jaar lag de inflatie liefst 0,75 procentpunt boven de hoogste variabele spaarrente.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl