Topadvocaat Inez Weski, die hoofdverdachte Ridouan Taghi bijstond in het liquidatieproces Marengo, moet nog twee weken langer in voorarrest blijven, zo werd maandag bekend.

Afgelopen vrijdag werd Weski opgepakt op verdenking van deelname aan een criminele organisatie die zich bezighoudt met internationale drugshandel. Ze zou berichten van en naar Taghi hebben doorgestuurd tijdens bezoeken aan de zwaar beveiligde gevangenig in Vught

Haar arrestatie kwam niet helemaal als een verrassing. In een proces-verbaal van de recherche en in de rechtszaal was Weski al eerder van beschuldigd van het lekken van informatie, maar nooit eerder werd een advocaat van haar statuur opgepakt.

Volgens de Volkskrant zijn er drie mogelijke scenario’s die de arrestatie kunnen verklaren: het Openbaar Ministerie begaat een fout, Weski heeft al dan niet opzettelijk een grote fout begaan, of ze zou preventief zijn opgepakt en vastgezet nu het Marengo-proces bijna is afgerond, in verband met haar eigen veiligheid.

Haar advocaten Rob Baumgardt en Fébe Schoolderman maakten dinsdag bekend dat ze stopt met de verdediging van Taghi.

Maar wie is de topadvocaat met de karakteristieke zwart omlijnde ogen, die vaak een ‘pitbull in toga’ wordt genoemd? Business Insider benoemt 8 dingen die je moet weten over de 68-jarige Inez Natali Weski:


Ze staat bekend als workaholic

Foto: ANP/Remko de Waal
Foto: ANP/Remko de Waal

"Ik ben een workaholic, 24/7 aan het werk", zei Weski in een interview met Zin Magazine. "Mijn wereld bestond en bestaat nog steeds voornamelijk uit dossiers en zittingszalen."

Dat merkte ook collega-advocaat Nico Meijering, toen ze voor een zaak samen naar het buitenland reisden. "Als ik een keer in het zwembad dook of een pilsje ging drinken, zat zij in de hotelkamer achter haar laptop", zei hij ooit tegen de Volkskrant. "Ze vertelde me dat ze met Oud en Nieuw aan het werk was, terwijl het vuurwerk knalde!"

Op vakantie gaat ze ook bijna nooit, want "vakantie is vluchtgedrag", zo stelde ze in het VPRO-programma Zomergasten.

Het uurtarief van Weski bedraagt naar verluidt 400 euro en omdat ze zoveel werkt, moet ze volgens thinkrich.nl inmiddels een flink vermogen hebben opgebouwd, al is moeilijk in te schatten hoeveel precies.

Ze was advocaat van Desi Bouterse

Desi Bouterse. Foto: ANP/Evert-Jan Daniels.
Desi Bouterse. Foto: ANP/Evert-Jan Daniels.

Weski heeft een lange carrière achter de rug met een keur aan beruchte cliënten. Ze stond onder meer de omstreden Surinaamse oud-legerleider en politicus Desi Bouterse bij. In 2012 diende ze een verzoek in bij de Hoge Raad om een vonnis tegen Bouterse uit 1999 te herzien, Daarin werd hij bij verstek werd veroordeeld tot zestien jaar gevangenisstraf wegens cocaïnesmokkel.

Volgens Weski werd Bouterse op basis van een valse verklaring en onbetrouwbaar onderzoeksmateriaal veroordeeld. Maar de Hoge Raad wees het herzieningsverzoek af, omdat die aannames niet voldoende gemotiveerd waren, schreef Trouw. Weski noemde de beslissing "totaal onbegrijpelijk".

Ze geeft nauwelijks iets prijs over haar privéleven

Foto: ANP/Robin van Lonkhuijsen
Foto: ANP/Robin van Lonkhuijsen

Inez Weski hecht grote waarde aan haar privacy. Zelfs toen ze ruim drie uur lang te gast was in het tv-programma Zomergasten wilde ze volgens het Parool niks loslaten over haar privéleven, zelfs niet wat ze voorleest aan haar kleinkinderen.

Wat we wel over haar persoonlijke leven weten, is dat ze opgroeide in een gezin van vijf waarin veel werd gepraat over kunst en filosofie, van haar man is gescheiden toen haar zoon en dochter nog klein waren, en dat ze van schilderen, sushi en auto's houdt.

Maar volgens Weski mag het wel wat minder met het "exhibitionisme van emoties". Ze wees daarbij in Zomergasten naar de journalistiek, zo meldde NRC. "Men gaat niet informeren hoe iets is ontstaan. Nee, we gaan een voorbijganger vragen: hoe voelt dat? En aan het eind van zo’n stukje denk je: maar wat was er nou aan de hand daar? Hoe is dat nou tot stand gekomen?".

Ze koestert een diep wantrouwen tegen de overheid

Inez Weski komt aan bij de bunker in Amsterdam-Osdorp voor een zitting in het Marengo-proces. Foto: ANP/Jeroen Jumelet
Inez Weski komt aan bij de bunker in Amsterdam-Osdorp voor een zitting in het Marengo-proces. Foto: ANP/Jeroen Jumelet

Weski wantrouwt de overheid en dan vooral het Openbaar Ministerie. "Als individu sta je tegenover de overheid machteloos", zei Weski in 2008 in het AD. "Nederland ziet eruit als een politiestaat, het klinkt als een politiestaat. Waarom dan niet erkennen dat we in een netjes verpakte politiestaat leven?"

Volgens Weski bedenkt justitie veelvuldig "onrechtmatige constructies" om ontsleutelde appjes van veronderstelde criminelen te gebruiken in strafprocessen, schreef Het Parool. Pikant is dat juist dergelijke berichten haar nu in grote problemen hebben gebracht.

In haar in 2014 verschenen boek 'De jacht op het recht' beschrijft Weski volgens Blik op de Wereld een overheid die zichzelf onaantastbaar maakt door procedures tegen de staat te bemoeilijken, waardoor het lastig wordt om inzicht te krijgen in het functioneren van de overheid.

Ook wees ze er in haar boek op dat het griffierecht is verhoogd, advocatenvergoedingen zijn verlaagd en gevangenissen werden gesloten. Ze constateerde dat politiediensten worden bemand door steeds lager opgeleide functionarissen, of worden uitbesteed aan partijen die buiten de parlementaire of rechtelijke controle opereren.

Ze werkt samen met haar zus en zoon

Advocaat Guy Weski, de zoon van Ines Weski. Foto: ANP/Sem van der Wal
Advocaat Guy Weski, de zoon van Ines Weski. Foto: ANP/Sem van der Wal

Ines Weski begon haar professionele loopbaan in 1978 bij het advocatenkantoor dat haar zus Mirjam twee jaar eerder had opgericht. "Mijn zus is de Roodkapje van de Weski’s, heel zorgzaam", zei Ines Weski liefdevol over haar zus tegen Zin Magazine. "In het familierecht bestaat er zelfs een term voor: Het Roodkapje-syndroom. Advocaten die hun cliënt willen redden en maar doorgaan met zoeken naar verweren."

Haar zoon Guy koos na de middelbare school ook voor een juridische opleiding en werkt inmiddels alweer achttien jaar bij het advocatenkantoor van zijn moeder. "Ik studeerde rechten omdat ik daar alle kanten mee op kon en ik was in veel geïnteresseerd", zei hij drie jaar geleden in het Advocatenblad. "Gaandeweg ontdekte ik hoe leuk ik het strafrecht vond." Hij zegt van zijn moeder geleerd te hebben "professioneel afstand te houden" van cliënten.

Haar zwart omlijnde ogen zijn haar handelsmerk, maar ze heeft niks met 'gothic'

Foto: ANP/Evert Elzinga
Foto: ANP/Evert Elzinga

Inez Weski staat bekend om haar 'gothic'-uiterlijk met zwart omlijnde ogen en de enorme gouden ringen aan haar vingers van respectievelijk een slang, een adelaar en een doodshoofd. Ze kleedt zich ook graag met mooie stoffen als fluweel, damast en zijde in het zwart, en heel soms in het donkerrood. "Ongepast vrolijke kleuren mijd ik", zei ze daarover tegen de Volkskrant.

Maar met gothic heeft ze naar eigen zeggen niks. Dat beaamde haar zoon Guy ook in een uitzending van Brandpunt Profiel: "Veel mensen denken dat ze een duistere kant heeft, maar het tegendeel is waar. Mijn moeder is juist heel open en je kan ontzettend met haar lachen. Ik denk dat ze nog nooit in haar leven een cd'tje met gothic muziek heeft opgezet."

Ze pleitte voor vrijspraak van Ridouan Taghi

Advocaat Inez Weski arriveert bij de extra beveiligde rechtbank op Schiphol voor een zitting in het liquidatieproces Marengo. Foto: ANP/Koen van Weel
Advocaat Inez Weski arriveert bij de extra beveiligde rechtbank op Schiphol voor een zitting in het liquidatieproces Marengo. Foto: ANP/Koen van Weel

Volgens Inez Weski en haar kantoorgenoot Suzanne Boersma heeft het Openbaar Ministerie tijdens het opsporingsonderzoek Marengo, dat betrekking heeft op Ridouan Taghi en zestien medeverdachten, de regels van de rechtsstaat doelbewust en systematisch geschonden. "Er is sprake van een patroon van misleiding", stelde ze volgens NRC. "Dit is een zaak met een onbeschrijfelijke leemte aan feitelijk en wettig verkregen bewijs."

Ze vond daarom eigenlijk dat het OM het recht op vervolging had verspeeld. In ieder geval moeten belangrijke bewijsmiddelen die werden gevonden in ontsleutelde telefoonberichten, wat haar betreft worden uitgesloten als bewijsstuk. Daardoor is er in de ogen van Weski onvoldoende bewijs tegen Taghi en diens medeverdachten en moeten ze worden vrijgesproken.

Het Marengo-proces bevindt zich inmiddels in de afrondende fase en de uitspraak staat gepland voor 20 oktober. Door de arrestatie van Weski en het gegeven dat ze zich heeft teruggetrokken als advocaat van Taghi loopt de zaak mogelijk opnieuw vertraging op.

Ze was jarenlang juryvoorzitter van het Groot Dictee der Nederlandse Taal

Foto: ANP/Sander Koning
Foto: ANP/Sander Koning

De welbespraakte Weski was van 2011 tot 2016 de juryvoorzitter van het Groot Dictee der Nederlandse Taal. Ze had daarvoor zelf al een meegedaan aan de jaarlijkse spellingstoets van de NTR.

Weski was vooral te spreken over het dictee dat Kees van Kooten schreef in 2013, waarin deelnemers niet alleen goed moesten spellen, maar ook het verkeerd gebruik van woorden en foute zinsconstructies moesten herkennen en onderstrepen. "Taal is meer dan spellen natuurlijk, het is ook de context", zei ze daarover.

LEES OOK: Topcrimineel Ridouan T. is opgepakt in Dubai: ‘Hebbes’ dacht minister Grapperhaus