De Chinese industrie is in juli minder sterk gegroeid dan een maand eerder, bedrijven hadden ondermeer last van natuurgeweld en hoge grondstofprijzen.

De Chinese overheid zei dat de economie blijft groeien, maar wel in een minder sterk tempo dan voorheen.

Men kondigde aan door te zullen gaan met het ondersteunen van de economie.

Hoge grondstrofprijzen en extreem weer met overstromingen als gevolg zorgden voor een minder sterk groei van d Chinese industrie. Daarnaast speelden ook onderhoudswerkzaamheden aan machines een rol bij de minder sterke groei.

De industrie in de tweede economie van de wereld heeft ook te maken met de chiptekorten en verstoringen in de wereldwijde toeleveringsketen. Daarnaast was er zwakte bij de export van China en werd de industrie geraakt door lokale uitbraken van het coronavirus waardoor productie werd ontregeld.

De inkoopmanagersindex van de Chinese overheid die de bedrijvigheid weergeeft, zakte in juli naar een stand van 50,4 van 50,9 in juni. Een stand van 50 of meer wijst op groei, daaronder op krimp. Economen hadden in doorsnee op een niveau van 50,8 gerekend.

Lees ook: Waarom valuta van grote grondstoflanden zoals Brazilië en Australië vooralsnog niet profiteren van de prijsexplosie op grondstofmarkten

Peking maakte ook cijfers bekend over de dienstensector en de bouw. Hier was een lichte afzwakking van de groei te zien. Zo had de bouwsector last van hoge temperaturen, zware regenval en overstromingen.

De Chinese overheid zei dat de economie blijft groeien, maar wel in een minder sterk tempo dan voorheen. De regering heeft aangekondigd door te zullen gaan met het ondersteunen van de economie met fiscale en monetaire stimulering.

Lees over grondstoffen ook: