Dollars zijn schaars in de socialistische economie van de Venezolaanse president Nicolas Maduro. Prostituees hebben unieke toegang tot buitenlandse valuta.

In Venezuela beginnen prostituees te ontdekken dat ze meer kunnen verdienen met het wisselen van dollars dan met het verkopen van hun lichaam. Opvarenden van buitenlandse schepen weten de weg naar hoertjes altijd te vinden, maar naast seks vinden ze bij de dames ook een voordelige wisselkoers voor hun dollars, schrijft Bloomberg. En Amerikaanse dollars zijn tegenwoordig goud waard in Venezuela.

Inflatie van 60 procent

De economie ligt onder het ‘socialistische’ bewind van president Nicolas Maduro, opvolger van de vorig jaar overleden Hugo Chavez, aan het infuus. De inflatie is opgelopen naar bijna 60 procent per jaar. Sinds Maduro aantrad is de koers van de nationale munteenheid, de bolivar, gedaald van 23 naar 71 voor een dollar. De overheid hanteert een officiële koers van 6,3 bolivar voor 1 dollar.

De autoriteiten hebben de hoeveelheid geld die mensen kunnen omwisselen in dollars sterk aan banden gelegd, om te voorkomen dat er geld wegvloeit uit het land. Dat heeft ook gevolgen voor de handel: Venezuela produceert bijna niets zelf: het land moet bijna 70 procent van zijn consumptiegoederen importeren. Allerlei producten, zoals rijst en toiletpapier, zijn dan ook nauwelijks te krijgen.

Hoertjes bemiddelen hotels, taxi’s

Prostituees in de havenstad Puerto Cabello vragen zeelieden een vast bedrag van 60 dollar per uur. Ze helpen buitenlanders ook met accommodatie, telefoonkaarten en taxi’s. Ze vragen daarvoor dollars, en betalen verhuurders en taxichauffeurs uit in bolivar.

Een liaison met een buitenlander met wat dollars in zijn portemonnee levert een prostituee al snel 6800 bolivar op. Als in Venezolaans geld zou worden betaald, zou dat uitkomen op 3000 bolivar. "We kunnen meer verdienen in twee uur dan met een maand in een winkel te werken", zegt een sekswerker die zich Giselle noemt.

Aardolievoorraden

In het eerste kwartaal kromp de economie met een half procent, vergeleken met een jaar eerder, volgens schattingen. Goldman Sachs voorspelde voor dit jaar een krimp van 1,3 procent. En dit alles terwijl het land één van de grootste aardolievoorraden ter wereld heeft.

De situatie in Venezuela begint te lijken op de voormalige Sovjet-Unie of Cuba: mensen met dollars kunnen overleven, de rest heeft pech. "Eerst werkte ik om mijn kind en mijn moeder te ondersteunen; nu ondersteun ik mijn hele familie", zegt prostituee Paola. "Alleen met dollars red je het, de bolivar-salarissen van mijn ooms en neven betekenen bijna niets meer."

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl