Zat regeringen met een vergrijzingsprobleem of bevolkingskrimp proberen wanhopig om hun burgers kinderen te laten maken. Japan spant echter de kroon.

In alle uithoeken van het land hebben overheidsfunctionarissen speeddating-avonden opgezet in de hoop dat de inwoners hun potentiële partner er zullen ontmoeten. Jongere generaties in Japan – net als in veel welvarende landen – hebben minder interesse in trouwen en een gezin opbouwen. De bevolking van Japan is sinds 2010 zelfs gekrompen met 1 miljoen mensen, schrijft The Washington Post.

Economen zien de bui al hangen – gezien de aanstormende vergrijzing – en noemen de situatie ‘een demografische tijdbom‘. Tokio treft daarom verschillende maatregelen om deze trend te keren, zoals een uitbreiding van de kinderopvang, vaderschapsverlof en nu dus lokale koppeldiensten.

In Japan heeft speeddaten een heel wat serieuzere benaming gekregen. ‘Konkatsu’, oftewel ‘op huwelijksjacht’. De term komt uit de koker van socioloog Masahiro Yamada die ook rept over ‘parasitaire singles‘, vooral jongeren die op de beurs van hun ouders leven.

De ‘huwelijksjacht’ is voor lagere overheden een aanzienlijke stap om de geboortecijfers weer op te krikken. “Als het aankomt op bevolkingskrimp voorkomen, ben je nergens zonder huwelijk”, zegt de Kazuhiko Suzuki, een ambtenaar in Ishioka, een stad op een uur rijden ten noorden van Tokio.

Het is echter maar de vraag of een speeddate de kern van het probleem aanpakt. Volgens Tech Insider zou het wel eens meer kunnen draaien om de balans tussen werk en privé waarmee men van tijd tot tijd worstelt. Zeker in Japan. In vergelijking met andere welvarende landen biedt het land een vrij karig ouderschapsverlof. Moeders krijgen slechts 14 weken voor 60 procent van hun salaris en vaders helemaal niets - terwijl ze niet zelden meer dan 80 uur werken.

In Nederland staat het minimum op 16 weken voor de moeder. In Zweden loopt dat zelfs op tot 480 dagen per koppel, waarvan de vader minstens 90 dagen krijgt.