Altijd al een Andy Warhol willen bezitten?

Helaas, dan zul je waarschijnlijk vele miljoenen op de bank moeten hebben. Maar je kunt wel een klein stukje van een Warhol-kunstwerk ‘aanschaffen’ met dank aan ‘s werelds eerste kunstveiling met cryptomunten.

Het fysieke object 14 Small Electric Chairs zal nooit in je huis hangen. Eigenaar Eleesa Dadiani houdt 51 procent in handen en controleert daarmee het lot van het kunstwerk.

Dadiani staat bekend als The Queen of Crypto en accepteerde al eerder cryptomunten bij de verkoop van werken in haar Londense galerie Dadiani Fine Art. Het is echter de eerste keer dat er cryptomunten verhandeld kunnen worden om een aandeel in een kunstobject te kopen. Ze stelt dat deze veiling de manier waarop kunst aangekocht wordt, ingrijpend kan veranderen.

Andy Warhols 14 Small Electric Chairs (1980). Foto: Dadiani Fine Art

“Dit zet bewustzijn, geld én cultuur op z’n kop”, zei ze tegen de Britse krant The Times. De miljonair van tegenwoordig wil volgens haar zijn investeringen zoveel mogelijk spreiden. 100 procent van een Warhol kopen is immers niet voor iedereen weggelegd, maar een paar procent kan over een paar jaar ineens een stuk meer waard zijn.

Wat ze met de half verkochte zeefdruk gaat doen, weet Dadiani nog niet. Wellicht dat ze met de aandeelhouders overlegt om het op wisselende plekken tentoon te stellen en ‘terug te geven’ aan het publiek.

De waarde van de Warhol zou rond de 5,6 miljoen dollar bedragen (circa 4,9 miljoen euro), schrijft Quartz. Je kunt je bod uitbrengen in bitcoin, ethereum of een cryptomunt genaamd ART die gelanceerd werd door het blockchainplatform Maecenas Fine Art, dat samenwerkt met Dadiani en de handel begeleidt.

Lees ook op Business Insider

“We schrijven geschiedenis”, zegt directeur van de organisatie Marceló Garcia Casil. “Deze Warhol is de eerste van vele kunstwerken die zo verkocht wordt.”