De Nederlander lust wel een glaasje en dat kost de samenleving jaarlijks 2,3 tot 2,9 miljard euro, zo bleek uit cijfers van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) vorig jaar. Alcohol kost ons dus meer dan dat het opbrengt.

Toch kan het nog veel erger, kijk maar naar de Russen of Britten. Of nog extremer: de Moldaviërs. Zij staan op de eerste plaats met een alcoholconsumptie van 17,4 liter pure alcohol per persoon per jaar. Dat zijn dus 178 flessen wijn. Nederland komt op een 42ste plek met 9,6 liter alcohol.

Oost-Europa doet het uitzonderlijk slecht in het lijstje. Na Moldavië volgt Wit-Rusland met 17,1 liter, Litouwen wordt derde met 16,2 liter. De lijst werd gemaakt door Vouchercloud, deze gebruikte cijfers van de Wereldgezondheidsorganisatie.

Nederland komt nét voor de wijnproducerende landen Chili en Argentinië. Wil dit zeggen dat we goed bezig zijn? Nou, nee. 77 procent van de Nederlanders boven de twaalf jaar drinkt volgens het CBS, een groot deel daarvan overmatig.

LEES OOK: Zo word je een ‘superager’, een oudere met het brein van een jonger iemand

Lees ook op Business Insider