Wie in Amsterdam binnen de ring een huis koopt, moet in zestig procent van de gevallen ontbindende voorwaarden uit het koopcontract schrappen.

Normaal gesproken bevat een koopcontract voor een woning een clausule dat je het huis koopt onder voorbehoud dat je de financiering rond krijgt. Een andere veelgebruikte ontbindende voorwaarde is de positieve afloop van een bouwkundig onderzoek.

Maar de huizenmarkt in Amsterdam is zo overspannen dat verkopers zonder problemen kunnen eisen dat alle ontbindende voorwaarden ontbreken. Een koper die alsnog afhaakt omdat hij de financiering niet rond krijgt, riskeert dan een boete van veelal 10 procent van de koopsom.

Dat schrijft Het Parool maandag. Het baseert zich op de Amsterdamse Makelaarsvereniging en op de Vereniging Eigen Huis.

Amsterdamse huizenmarkt: de verkoper is koning

De krant noemt als voorbeeld een project aan de Amsterdamse Houthaven, waarbij 22 appartementen worden verkocht. De verkoop, die zaterdag van start ging, geschiedt via loting, maar kopers moesten van tevoren aangeven of ze een voorbehoud maakten voor financiering. De ontwikkelaar accepteert geen ontbindende voorwaarden.

Verkopers én makelaars hebben er belang bij dat de koop van een huis niet afketst. Zeker voor makelaars geldt dat hoe hoger de omloopsnelheid, hoe meer omzet ze kunnen maken.

Maar voor kopers betekent het dat je zeker van je financiële zaak moet zijn.

In Amsterdam wordt inmiddels 37 procent van de huizen boven de vraagprijs verkocht; gemiddeld is dat in Nederland 7 procent.

Lees ook:

Deze grafiek zegt alles over de gekte op de huizenmarkt in Amsterdam

Hoeveel huis koop je in Amsterdam voor 350.000 euro en hoe belachelijk is dat?

 

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl