Een kwart van de snelstgroeiende bedrijven in de VS wordt gerund door immigranten, terwijl ze maar 13 procent van de bevolking uitmaken. Ook in Nederland zijn ze superactief als ondernemer.

De wieg van Serge Brin, mede-oprichter van Google, stond in Rusland. Jerry Yang, oprichter van Yahoo, werd geboren in Taiwan. De lijst van succesvolle ondernemers met niet-Amerikaanse roots is eindeloos. Het blad Inc. signaleert dat ook onder de huidige snelgroeiende bedrijven immigranten zwaar oververtegenwoordigd zijn.

Tegelijkertijd ziet het blad ook bedreigingen: waar een decennium terug ruim de helft van de bedrijven in Silicon Valley gestart werd door ondernemers die niet in de VS geboren waren, zou dit percentage inmiddels fors lager liggen door strakkere immigratiewetgeving.

Nederland: immigranten vaak ondernemer

In Nederland zijn immigranten ondanks de strenge wetgeving ook dominant aanwezig onder ondernemers. Zo was in 2014 maar liefst 10 procent van de startende zzp’ers geboren in Turkije; onder de mkb’ers (bedrijven met personeel) was dat zelfs 16 procent.

Ter vergelijking: in Nederland wonen circa 200.000 mensen die in Turkije geboren zijn, pakweg 1,25 procent van de Nederlandse bevolking.

Voor Marokkanen geldt hetzelfde, zij het in minder extreme mate: zij maken 5 respectievelijk 7 procent van de startende zzp'ers en mbk'ers uit, terwijl slechts 1 procent van de Nederlanders in Marokko geboren is.

Waarom ondernemer?

Waarom zijn immigranten zo ondernemend? Uit de literatuur zijn talloze redenen bekend. Eén reden is dat allochtonen vaak minder makkelijk aan de bak komen in loondienst dan allochtonen. Ze beheersen de taal nog onvoldoende of hebben last van vooroordelen. Als ondernemer zijn ze eigen baas en scheppen ze hun eigen werk.

Een andere verklaring is dat het letterlijk vaak ondernemende mensen zijn die besluiten om te immigreren. Je moet veel durf hebben om huis en haard te verlaten voor een bestaan elders.

In Nederland zien we immigranten wellicht als kansloze bootvluchtelingen of ongeschoolde gastarbeiders. Maar zeker in de VS zijn het vaak hyperintelligente mensen, die hun weg vinden naar universiteiten of bedrijven. Kenniswerkers starten vaak na verloop van tijd hun eigen bedrijf.

Nederland loopt achter op dit gebied: van de 600.000 mensen in Nederland die buiten ons land geboren is, is maar één op de 6 een kenniswerker, concludeerde onlangs het Planbureau voor de Leefomgeving in de studie Buitenlandse kenniswerkers in Nederland.

Dat is jammer, want daarmee mist Nederland de kans op nieuw ondernemerschap.

Lees ook

Culturele topper van buiten EU komt Nederland niet in: te goedkoop

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl