De Nederlandse economie krabbelt langzaam op na de krimp van de vorige twee jaar. Het herstel gaat volgend jaar echter iets trager dan eerder gedacht, terwijl de kans op tegenvallers groot blijft. Dat voorspelde het Internationaal Monetair Fonds (IMF) vrijdag in zijn jaarlijkse rapport over Nederland.

Het IMF rekent voor 2015 op een groei van 1,2 procent, nadat de economie dit jaar waarschijnlijk 0,8 procent groter werd. In oktober voorspelde het fonds nog een plus van 1,4 procent voor volgend jaar. Dit jaar ontwikkelde de economie zich wel iets positiever dan in het najaar werd gedacht, op dat moment werd een groei van 0,6 procent ingetekend voor 2014.

De kans dat de groei lager uitkomt dan nu wordt voorspeld, is volgens het IMF nog altijd groot. Op korte termijn kunnen de economische problemen in andere eurolanden en de aanhoudende politieke spanningen in de wereld roet in het eten gooien.

Schulden van huishoudens

Op langere termijn blijft de grote schuldenlast van huishoudens een probleem, waarschuwt het IMF. Die schulden zetten een rem op de bestedingen, en moeten verder worden verlaagd om een duurzaam herstel te bewerkstelligen. Goedkopere energie en een sneller herstel van de huizenmarkt kunnen de groei daarentegen vooruithelpen.

De werkloosheid loopt volgens het IMF volgend jaar licht terug, terwijl de huizenmarkt verder aantrekt.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl