• Ondanks het beetje lucht dat het kabinet ondernemers biedt, gaan de vestigingen van IKEA in Nederland niet open.
  • Voor de woonwinkel is het simpelweg niet rendabel de grote zaken open te stellen bij een maximum van 2 personen per verdieping.
  • IKEA Nederland wil het onlinewinkelen verder verbeteren en richt een drive-thru in voor het afhalen van bestellingen.

Door het zeer beperkte aantal klanten dat tegelijk op een verdieping mag zijn is het voor de grote filialen van IKEA niet rendabel om op afspraak open te gaan. Dat laat de woonwinkel donderdag weten.

IKEA heeft dan ook besloten om zijn dertien vestigingen in Nederland, ondanks de versoepelingen van de coronamaatregelen, voorlopig niet te openen.

“Het is goed nieuws voor retailers die dit willen aanbieden, maar voor ons, een winkel met gemiddeld 25.000 vierkante meters aan oppervlakte, is het geen optie”, meldt een woordvoerster van de van oorsprong Zweedse keten.

IKEA wil online winkelen verbeteren

Het kabinet maakte dinsdag bekend dat winkels klanten op afspraak mogen ontvangen. Maar daarbij geldt wel het maximum van twee klanten tegelijkertijd per verdieping.

Ook moeten ze minstens vier uur van tevoren hebben gereserveerd en mogen ze niet korter dan tien minuten de winkel bezoeken.

IKEA Nederland zegt nu vooral het onlinewinkelen verder te willen verbeteren, zodat klanten gebruik kunnen maken van de optie om te bestellen en af te halen. De keten richtte hier eerder al een speciale drive-thru voor in, waar klanten met de auto hun bestelling kunnen afhalen.

Volgens IKEA is er veel interesse, hoewel online bestellen lang niet de gemiste omzet door de winkelsluitingen kan goedmaken.

Planservice van IKEA

Voor klanten is het niet compleet onmogelijk om een IKEA-filiaal te bezoeken. Ze kunnen dat vanaf woensdag wel als ze gebruikmaken van een planservice van het woonwinkelconcern. Daarmee kunnen klanten een grote aankoop, bijvoorbeeld keukens of slaapkamer, nog zelf fysiek bekijken in de winkel onder begeleiding van een medewerker.

Het is niet mogelijk om dan ook nog een rondje te lopen door de winkel om andere producten mee te pakken, benadrukt een woordvoerster.

Lees meer over IKEA: