Wat doe je als kleine ondernemer wanneer je denkt dat het grote IKEA je ontwerp namaakt? De Nederlandse ontwerper Margje Teeuwen en Erwin Zwiers staan voor dat dilemma, maar gaan toch de strijd aan met de Zweedse gigant om hun ‘proplamp’.

Teeuwen ontwierp samen met Zwiers een hanglamp die lijkt op een grote prop papier. Het duo was verbijsterd toen IKEA kwam met een vrijwel identieke lamp, de Krusning, zo stellen ze maandag in de Volkskrant. Het is niet makkelijk om de strijd aan te gaan met een internationaal concern, toch doen de twee het.

Omdat er een kans bestaat dat een andere ontwerper precies hetzelfde bedenkt, gaat het in de rechtszaak om ‘slaafse nabootsing’, in plaats van auteursrecht. De juridische term betekent dat er bij de klant teveel verwarring kan ontstaan omdat de producten teveel op elkaar lijken.

Een auteursrechtzaak verliezen betekent meestal opdraaien voor de proceskosten van de tekenpartij. Na twee jaar procederen tegen IKEA, is dat waarschijnlijk een dure aangelegenheid.

Verschillende versies

Zwiers werkte aan een papieren lamp en ontdekte in 2013 dat Teeuwen een zelfde soort lamp verkocht sinds 2010. De twee besloten samen te gaan werken en tot een beter ontwerp te komen. Die lamp werd uiteindelijk gemaakt van recyclebaar plastic dat de uitstraling heeft van papier.

Het ontwerp werd in mei 2014 een instant succes na een presentatie op de Beurs Design District in Zaandam en aandacht in internationale designbladen. In november 2014 werd Teeuwen gewezen op een lamp van IKEA die per februari 2015 in de winkel zou liggen. Die leek verdacht veel op haar ontwerp, dat al sinds 2012 bestaat.

Het duo nam contact op met IKEA, het gevolg: de ‘proplamp’ werd niet in februari gelanceerd, maar de datum werd vervroegd naar december 2014. De kosten? € 6,99, veel minder dan de Nederlandse versie van ruim € 300 (die iets groter is, robuuster en niet van papier). En dat is pijnlijk, want tijdens een presentatie op de Dutch Design Week in oktober 2015 hoorden Teeuwen en Zwiers tientallen keren van bezoekers dat ze de lamp van IKEA kenden.

Lees ook op Business Insider

Het duo verwacht half maart een uitspraak van de Amsterdamse rechtbank en hoopt dat IKEA stopt met de verkoop van Krusning in Nederland. IKEA zegt in een persbericht dat het een origineel ontwerp van de IJslandse ontwerpster Siga Heimis is en geen imitatie.

LEES OOK: Dit hoesje voor je smartphone herbergt een drone die de ideale vervanger is voor de selfiestick