• Het Zweedse meubelbedrijf IKEA heeft naar verluidt jarenlang illegaal gekapt hout uit Rusland gebruikt.
  • Dit blijkt uit onderzoek van de milieuorganisatie Earthsight en het Duitse tv-programma Kontraste.
  • Volgens het rapport kocht IKEA hout van een Siberische leverancier die gedurende tientallen jaren miljoenen kubieke meters van de grondstof illegaal rooide.

IKEA heeft beloofd dat vanaf 2020 al het hout voor hun meubels FSC-gecertificeerd of gerecycled is. Dit betekent dat de grondstof op duurzame wijze is geproduceerd, verwerkt en verhandeld.

Onderzoek door de milieuorganisatie Earthsight en het Duitse tv-programma Kontraste doet nu echter vermoeden dat IKEA jarenlang illegaal gekapt hout uit Siberië heeft gebruikt. Volgens het Earthsight-rapport bleef het schandaal “onder de radar en onopgemerkt door ’s werelds grootste milieukeurmerkorganisatie, de FSC”.

Het spoor leidde eerst naar Indonesië. Het daar gevestigde bedrijf PT Karya Sutarindo produceert jaarlijks miljoenen kindermeubelen voor het Zweedse woonwarenhuis. De meeste producten worden gemaakt van grenenhout. Dennenbomen groeien echter niet op het eiland Java. Het hout werd geïmporteerd.

Uit het onderzoek bleek dat een kwart van de dennen uit Siberië kwam. De toeleveringsketen leidde onder meer naar de Russische ondernemer en zwaargewichtbokser Evgeny Bakurov. De 44-jarige Rus leidt verschillende houtbedrijven die de grondstof leveren.

Dankzij dubieuze deals met de plaatselijke bosbouwinstanties zouden de bedrijven de afgelopen tien jaar illegaal 2,16 miljoen kubieke meter hout hebben gekapt, aldus het rapport. Het hout droeg een FSC-certificering, dus IKEA kocht ijverig in.

FSC herziet certificaat voor Bakurov

De Zweden verdedigen zich nu tegen de beschuldigingen. Het bedrijf aanvaardt naar eigen zeggen "onder geen beding" illegaal gekapt hout.

Eerder waren de vergunningen van Bakurovs bedrijven in gerechtelijke vonnissen al meerdere keren ingetrokken. Die gerechtelijke documenten waren ook beschikbaar voor de FSC. Toch behield Bakurov het belangrijke milieuzegel.

Lees ook: Plantenliefhebber bouwt deze IKEA-vitrinekast van €199 om tot indoor-minikas voor tropische soorten

IKEA beëindigde in het voorjaar van 2021 de contracten met Bakurov na een jarenlange samenwerking. De Zweedse meubelverkoper nam het besluit al voordat Eartsight de uitkomst van het onderzoek publiceerde. Het bedrijf was waarschijnlijk al op de hoogte van het onderzoek van de milieuorganisatie, dat een jaar lang bijeenkomsten en satellietbeelden evalueerde. Nu herziet de FSC ook het certificaat voor Bakurov en zijn bedrijven.

Volgens de Europese richtlijn inzake houthandel (EUTR - Europese Houtverordening) is Rusland een risicoland. Illegaal gekapt hout vindt vaak zijn weg naar Europa. De soortenrijke regio in het noorden van het Siberië wordt als bijzonder kwetsbaar beschouwd. Naast het Amazonewoud bevindt zich hier 's werelds belangrijkste koolstofreservoir.

Lees meer over IKEA: