De iconische blauwe tas van IKEA krijgt een broertje. Donkergroen en wit zijn de nieuwe kleuren van een tweede winkeltas die vanaf 2017 beschikbaar is.

Wie heeft er niet eentje thuisliggen: de blauwe draagtas van IKEA. Frakta, zoals-ie officieel heet, ligt sinds de jaren tachtig in de schappen van het Zweedse woonwarenhuis. Elk jaar worden er zo’n 65 miljoen exemplaren verkocht van de tas die volledig is gemaakt van polypropeen.

Het ding is dan ook reuze handig. Er past veel meer in de tas dan je van tevoren denkt. Opgevouwen is-ie zo groot als een A4’tje, uitgevouwen is de inhoud 71 liter. Dankzij de korte en lange handgrepen kun je de tas altijd goed tillen, wat er ook inzit.

De IKEA-tas is multi-inzetbaar in het huishouden. Je kunt er boodschappen mee dragen of lege flessen in bewaren, maar vaak krijgt de tas een tweede leven als waszak of verhuishulp.

Designstudio Hay

Na zo’n dertig jaar vindt IKEA het echter tijd voor verandering. Het Zweedse bedrijf gaat een samenwerking aan met de Deense interieurstudio Hay, maakte IKEA vorige week bekend tijdens de jaarlijkse bijeenkomst voor ontwerpers.

Hay is in 2002 opgericht door het echtpaar Rolf en Mette Hay. Ze staan bekend om hun strakke ontwerpen - van meubels en vloerkleden tot aan beddengoed en kantoorspullen - tegen een betaalbare prijs.

"Scandinavisch design kenmerkt zich door functie, bescheidenheid en eenvoud. Met Hay willen we verkennen wat de toekomst is van Scandinavisch design", aldus IKEA-ontwerper Marcus Engman in het persbericht.

Tegenover de site  Slate vertelt hij: "Vanaf het begin wilde Mette iconische IKEA-spullen onder de loep nemen. Wat zijn de dingen van IKEA die iedereen herkent? Daar wilde ze iets mee doen en er nieuw leven in blazen."

Groen-witte tas

Een van die dingen is de blauwe tas. IKEA gaf vorige week een voorproefje van de eigentijdse draai die Hay aan hun ontwerpen heeft gegeven. De tas is donkergroen met wit en oogt strakker dan zijn glimmende voorganger. "We hebben kleuren gekozen waarvan we denken dat ze lang mee zullen gaan", aldus Mette Hay tijdens de presentatie. Opvallend is dat het logo van IKEA ontbreekt.

gallery-1465505662-hay-ikea-bag

Het prototype is net als zijn blauwe voorganger gemaakt van polypropeen. De nieuwe tassen zullen in het najaar van 2017 in de IKEA-vestigingen liggen in Nederland en België.

Voor wie erg gehecht is aan de tas in de kenmerkende IKEA-kleuren, is er geen man overboord. Die blijft gewoon te koop, bevestigt een woordvoerder van het bedrijf.

Lees ook

IKEA-oprichter is miljardair, maar koopt toch al zijn kleren op de vlooienmarkt

5 redenen waarom IKEA zo vaak knallende ruzie tussen stelletjes veroorzaakt

Waarom IKEA zijn klanten bespiedt

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl