Als je ooit een long list hebt gehad van dingen die je wilt bereiken, dan herken je misschien het gevoel dat je nooit genoeg tijd of energie hebt om alles te doen.

Ik ken dat gevoel zeer goed. Er staat doorgaans meer op mijn lijstje dan dat ik bij kan houden: ik wil gezonder eten, meer bewegen, vaker zelf koken, minder vaak geld uitgeven aan nutteloze zaken en niet al het ijs in de vriezer opeten (of op zijn minst het weer aanvullen als ik het heb opgegeten). Ik wil mijn hele to-do-lijst afronden en de meest productieve versie van mezelf zijn, allemaal terwijl ik niet doordraai en een sociaal leven houdt.

Zoals je je misschien wel kunt voorstellen, kan ik me nooit echt focussen op ieder doel op mijn lijstje.

Dus ik besloot mezelf te testen. Een week lang focus ik op het bereiken van ál mijn doelen.

De eerste stap in dit plan was om ‘perfect’ expliciet te definiëren.

Mijn wekelijkse lijst met doelen zag er uiteindelijk zo uit:

1. Sport vijf keer, voor ten minste dertig minuten.
Verschillende instanties raden aan om ten minste dertig minuten, vijf dagen per week te sporten. Dit om je hart sterk en gezond te houden. Ik zou dus vijf keer moeten gaan sporten, in plaats van twee of drie keer per week.

2. Al mijn maaltijden maak ik zelf, met uitzondering van één avond.
Ik moet dus al mijn lunches meal-preppen, mijn diners koken en alleen op vrijdag of zaterdag mag ik iets bestellen of naar een restaurant gaan. Als ik minder uitgeef aan lunches, heb ik meer te besteden aan andere leuke dingen (vakantie’s, concerten, sparen).

3. Mezelf een keer houden aan mijn wekelijkse ‘fun’-budget van 62 euro.

4. Doordeweeks om 6:30 uur opstaan EN zeven uur slapen.
Een groot aantal succesvolle mensen staat vroeg op om zo productief mogelijk te zijn. Volgens bronnen is zeven uur slaap noodzakelijk voor de meeste volwassenen. Daardoor moet ik dus voor 23:30 uur in bed liggen.

5. Snoep vermijden.
Ik heb altijd tegen mensen opgekeken die suiker compleet uit hun leven bannen, maar ik houd nou eenmaal van chocolade. Daarom denk ik dat het beter is als ik gewoon betere keuzes maak.

6. Geen alcohol van maandag tot en met donderdag.
Alcohol zorgt voor een slechtere nachtrust en ik wilde mijn budget niet in de kroeg besteden.

7. Al mijn klusjes en irritante to-do’s afronden.
Van die klusjes waarbij je denkt: dat doe ik later wel.

Ik kan je nu al vertellen: het liep allemaal niet zoals het plan.


Dag 1, zondag: succesvol, maar veel voorwerk

day-1-sunday-successful-but-entirely-work

In mijn hoofd is de zondag voor meal-preppen en de was, dus dat deed ik. En dat was ook ongeveer alles wat ik deed, naast Twin Peaks kijken en Game of Thrones.

Woensdag was de enige dag waarop ik voor 21:00 uur thuis zou zijn, ik moest dus genoeg eten in huis hebben om alvast te koken. Ik spendeerde de hele middag aan plannen, boodschappen doen en koken in aanvulling op de was, de afwas en het schoonmaken van de koelkast.

De kosten van de boodschappen baarden me geen zorg. Ik spendeerde weliswaar het dubbele van wat ik normaal uitgeef, maar normaal zie ik de kosten voor afhaallunches niet op de bonnetjes terug. Ik begreep dat het me uiteindelijk geld zou besparen.

En hoewel ik zin had in popcorn voor bij de Game of Trones-finale, weerstond ik de verleiding. Ik kroop in bed en viel om 23:30 uur in slaap.

Geld uitgegeven: Boodschappen 58 euro, was 4 euro, koffie 2,62 euro
Alle maaltijden thuis gemaakt: Ja
Beweging: Geen (5/5 te gaan)
Alcohol: één bier
Snoep: Misschien een klein stukje extra pure chocolade
To-do-lijst afgewerkt: Ja
In slaap: 23:30 uur


Dag 2, maandag: bijna helemaal succesvol

day-2-monday-almost-completely-successful

Mijn wekker ging om 6:30 uur, maar uit gewoonte drukte ik op snooze. Uiteindelijk stapte ik om 6:45 uur uit bed.

Ik koop bijna altijd koffie ‘s morgens – over dit punt in mijn dagelijkse routine valt niet te twisten. Vandaag kreeg ik toevallig een gratis koffie dankzij een spaaractie.

Hoewel ik mijn lunch en diner had meegenomen – ik had dansles na werk -, was ik mijn ontbijt vergeten. Ik at daarom de studentenhaver die ik nog op kantoor had liggen, maar hier zat wel chocolade in. Ik baalde dat ik al zo snel de fout in ging.

De dansles was een cadeau van mijn vriend, en telde dus niet als ‘fun’-geld.

Opgestaan: 6:45 uur
Geld uitgegeven: 
0 euro
Alle maaltijden thuis gemaakt: Ja
Beweging: 60 minuten (1/5 keer)
Alcohol: Nee
Snoep: Wat chocolade
To-do-lijst afgewerkt: Ja
In slaap: 22:30 uur


Dag 3, dinsdag: de ene misstap na de ander zorgde voor een blamage

day-3-tuesdayone-misstep-after-another-led-the-day-to-spiral-out-of-control

De dinsdagochtend ging in eerste instantie erg goed. Daarna echter, liep het allemaal spaak.

Tegen de tijd dat ik normaliter opsta (7:30 uur), had ik nu al de was van zondag opgeruimd, de afwas gedaan, gedoucht en aangekleed, mijn sportkleding ingepakt en al mijn eten voor de dag gesorteerd. Ik voelde me op maandag niet goed, dus ik ging even langs de dokter en spendeerde uiteindelijk meer geld dan de bedoeling was.

Ook bezorgde ik mezelf meer werk. Ik belde mijn oude pensioenverzorger om geld over te maken naar mijn nieuwe pensioenfonds. Ik maakte een fout en had uiteindelijk een notariele brief nodig om het te herstellen.

Gelukkig had ik Muay Thai na werk: een sport waar je al je stress in kwijt kunt. Daarna ging ik naar mijn vriend om de laatste dingen van zijn oude appartement naar zijn nieuwe te verhuizen. Toen ik daar kwam lag er een stuk pizza en een cola light op me te wachten. Op dat moment was het alsof al mijn gebeden waren gehoord, maar ik wilde eigenlijk nee zeggen. Maar de pizza was het helemaal waard (en gratis).

Het was elf uur ‘s avonds tegen de tijd dat we klaar waren en het regende nog altijd. Aangezien de treinen deze zomer onregelmatig rijden, vond ik een Uber-rit wel vier euro waard.

Hoe dan ook: toen ik bij mijn appartement kwam, kwam ik erachter dat ik wel mijn sporttas bij me had, maar niet mijn tweede tas (met portemonnee en sleutels). Een taxi-ritje werden er dus drie.

Opgestaan: 6:45 uur
Geld uitgegeven:
51 euro (‘fun’-budget wat nog over is: 42 euro – de medische kosten niet meegerekend)
Alle maaltijden thuis gemaakt: Nee
Beweging: 60 minuten (2/5 keer)
Alcohol: Geen
Snoep: Ja
To-do-lijst afgewerkt: Nee
In slaap: 00:15 uur


Dag 4, woensdag: ik had slecht kunnen beginnen (maar deed dat niet) en kreeg alles weer op de rit

day-4-wednesday-could-have-started-off-poorly-but-didnt-and-i-got-back-on-track

Mijn plan was om naar yoga te gaan, maar toen ik wakker werd besefte ik me dat ik nog niks had klaargelegd voor de dag. Geen kleding, geen eten voorbereid en geen afwas gedaan. Yoga begint om acht uur, dus ik moest deze dingen eerst gedaan krijgen.

Ik voelde me even slecht, baalde dat ik dat ik zo stom was geweest om mijn tas te vergeten waardoor ik meer geld moest uitgeven en laat in bed lag. Als ik niet laat naar bed was gegaan, had ik mijn kleding al kunnen inpakken om op tijd naar yoga te gaan.

Maar toen realiseerde ik me dat ik iets moest doen om het niet nog verder uit de hand te laten lopen. Als ik niet ‘s morgen zou sporten, zou ik het na werk moeten doen. En daardoor zou ik weer een uur laten moeten koken, waardoor ik in de problemen zou komen als er weer iets onverwachts zou gebeuren. Dit kon – en mocht –  niet gebeuren. Ik kon nog altijd de dag naar mijn hand zetten.

Dus ik stond op, trok mijn sneakers aan en kreeg mezelf zover om een paar kilometer te gaan hardlopen. Het voordeel van ‘s morgens hardlopen is dat ik een verfrissend uitzicht op de East River heb. Ik mocht van mezelf een koffie kopen als een soort van ‘you did it’-extraatje.

Wat betreft mijn andere doelen: ik maakte lunch, kookte avondeten toen ik thuis was en bewaarde wat over was voor de dagen daarna. Halverwege de dag herinnerde ik me om een brief voor het pensioenfonds op te stellen en naar een notaris te sturen. Ik schreef de brief. Maar liet hem niet door een notaris ondertekenen. Ik verschoof het klusje naar donderdag.

Opgestaan: 6:45
Geld uitgegeven:
1,45 euro (nog 40,62 euro fun-budget over)
Alle maaltijden thuis gemaakt: Ja
Beweging: 20 minuten (3/5 work-outs)
Alcohol: Geen
Snoep: Geen
To-do-lijst afgewerkt: Nee
In slaap: 00:15 uur


Dag 5, donderdag: niet perfect, maar ik liet me niet meer stoppen door de kleine dingen

day-5-thursday-not-perfect-but-i-stopped-letting-little-things-get-to-me-so-i-could-focus-on-moving-forward

Ik stond om 6:30 uur op, deed wat zaken voor 7:30 uur en terwijl ik mijn yoghurt at bedacht ik me hoe fijn het was om een productieve ochtend te hebben.

Donderdag verliep vlekkeloos. Ik had mijn maaltijden geregeld en gaf niet veel geld uit. Hierdoor liet ik me niet van de wijs brengen door kleine dingen (zoals wat afwas in de gootsteen).

Het viel me ook op dat de heerlijke pretzels op werk niet de meest gezonde keuze was die ik kon maken. Ik kon beter kiezen voor een appel, toch at ik de pretzel.

Er waren meer zaken om te doen om het gevoel te hebben dat ik iets had bewerkstelligd, zoals sporten en het probleem met het pensioenfonds oplossen (wat ik ook deed).

Na mijn Muay Thai-les was ik hongerig, maar te moe/lui om te koken. Ik at dus wat plakjes mozzarella kaas terwijl ik tegen het keukenblok hing. Het maakte me niet uit – ik had wat calcium op.

Opgestaan: 6:30 uur
Geld uitgegeven:
1,45 euro (nog 39,17 euro fun-budget over)
Alle maaltijden thuis gemaakt: Ja
Beweging: 60 minuten (4/5 work-outs)
Alcohol: Geen
Snoep: Soort van?
To-do-lijst afgewerkt: Ja
In slaap: 23:55 uur


Dag 6, vrijdag: een stuk minder beperkend dan de andere dagen, het voelde als normaal

day-6-friday-far-less-restrictive-than-the-other-days-and-felt-normal

Ik kon met moeite om 6:30 uur uit bed komen, toch kreeg ik mezelf zover om om 7:30 uur naar yoga te gaan (gelukkig had ik alles de avond ervoor al voorbereid). Het was de perfecte start van mijn ochtend. Ik zou mezelf vaker voor yoga uit bed moeten slepen. Ik betaalde twee euro.

De rest van de dag keek ik uit naar het eten dat ik na werk zou kopen. Dit was mijn afhaalavond en ik kon niet wachten. Ik was nogal verveeld na een week lang dezelfde drie gerechten eten.

Mijn to-do-lijst werd maar niet korter, sterker nog: de fax deed het niet. Dus ik moest naar een postkantoor om de fax te sturen naar het pensioenfonds.

Na werk rende ik naar huis en besloot Indisch eten af te halen met bier. Alles bij elkaar kostte het 28 euro.

Vrijdag was een relatief makkelijke dag. Ik viel uiteindelijk om 02:30 uur in slaap en had het idee dat ik bijna al mijn doelen had gehaald deze week. Ja er waren een paar fouten, maar alles bij elkaar deed ik wel wat moest. Het was productief.

Ik weerstond het idee dat ik dit nog een week langer zou doen. Ik was zo verschrikkelijk moe. Doordat de dag zo makkelijk verliep was ik de hele tijd bang dat ik iets mistte of fout deed.

Opgestaan: 6:30 uur
Geld uitgegeven: 
34,61 euro (nog 4,55 euro fun-budget over)
Alle maaltijden thuis gemaakt: Ja
Beweging: 60 minuten (5/5 work-outs)
Alcohol: Geen
Snoep: Ja
To-do-lijst afgewerkt: Ja
In slaap: 02:30 uur


Dag 7, zaterdag: ik ging ver over budget, en het maakte me niet uit

day-7-saturday-went-over-budget-and-did-not-care

Zaterdag haalde ik de meeste van mijn doelen. Ik deed bijna al mijn to-do’s en vond een goedkope manier om mezelf te entertainen, toch waren er een paar zwakke punten.

Allereerst ging ik naar de apotheek en gaf 18 euro uit aan dingen die ik nodig had. Onvoorziene kosten heb je altijd – en dat zou geen invloed mogen hebben op mijn humeur, want: er gaat nooit een perfecte week zijn.

‘s Avonds sprak ik met een vriend af om de Staten Island Ferry (gratis!) te pakken om te kijken of Morgenstern’s Finest Ice Cream de hype waard is. Het was het perfecte einde van de week, hoewel twee bolletjes ijs me zes euro kostte. Het regende, en de treinen reden niet in mijn wijk, dus ik pakte een Uber.

Opgestaan: 9:45 uur
Geld uitgegeven:
32,50 euro (fun-budget: -11 euro)
Alle maaltijden thuis gemaakt: Nee
Alcohol: Geen
Snoep: Ja
To-do-lijst afgewerkt: Bijna, maar nee
In slaap: Na 23.30 uur


Wat heb ik geleerd: Er gaat nooit een perfecte week zijn

Proberen om álles af te ronden was energie vretend en een totaal belachelijke verwachting.

Ik was al snel uitgeput en hoewel ik heel productief was, kreeg ik alsnog niet alles perfect af. Hoe gediciplineerd en toegewijd ik ook was, er waren zaken die de boel verstoorden waar ik niks aan kon doen. En dan waren er nog zaken die ik zelf niet wilde oppakken.

Het hielp me wel beseffen dat ik mijn doelen helemaal verkeerd stel.

1. Prioriteren is alles

Toen ik één van mijn doelen verpestte was dat met een reden. Ik HAD geen taxi hoeven nemen op dinsdagavond. Ik had van en naar de trein kunnen lopen in de regen, maar dat vond ik zonde van mijn tijd. Ik vond tijd een hogere prioriteit hebben dan geld en pakte een Uber.

Ik had kunnen stoppen met pretzels eten toen ik me realiseerde dat het eigenlijk gewoon koekjes zijn, maar mijn lunch was saai en pretzels niet. Een paar van deze dingen eten had bij mij meer prioriteit dan veel geld uitgeven aan een dure lunch – en dat vind ik prima.

Doordat ik sommige doelen liet gaan, was ik succesvol in andere.

Dit was een belangrijke les voor mij omdat ‘succes’ relatief is. Ik ken mensen die iedere week al hun maaltijden voorbereiden of gierig zijn omdat ze geld willen sparen. Ik ken ouders die meer managen dan dat ik voor mogelijk houd. Maar hun weg naar succes is anders dan die van mij, en zij hebben andere prioriteiten.

Als ik heel ontevreden zou zijn met één van mijn fouten, dan moet ik mijn prioriteiten veranderen. En begrijpen dat er misschien iets anders is dat ik minder aandacht moet geven om succesvol te zijn.

2. Het gaat allemaal om attitude

Hoewel de week niet perfect was, was het toch een succes.

Waarom? Omdat ik het besloot zo te zien. Ik deed het vrij aardig.

Ik zou kunnen zeggen dat mijn fouten voor een gefaalde week hadden gezorgd. Maar, dan zou ik ook de positieve zaken negeren, ook al deed ik ze niet 100 procent perfect.

Toen ik op dinsdag drie keer meer uit gaf dan de bedoeling was, laat thuis was en de volgende ochtend niet had voorbereid, liet ik dat mijn woensdagochtend niet verpesten. Ik ging uit bed en bedacht een plan B.

Ik had iedere dag een Uber kunnen nemen, maar dat deed ik niet. Ik sportte vijf dagen op rij en maakte al mijn lunches en ging slechts elf euro over mijn budget heen. Ik at ook meer suiker dan ik wilde. Ik at al chocolade op dag één!

Zelfs wanneer ik iets niet bereikte, focuste ik op de dingen die ik wel deed en die ik graag wilde laten slagen. Ik bleef proberen en zaken prioriteren. Doelen bereiken is een doorlopende zaak.

3. Dat gezegd hebbende: let erop dat je geen onrealistische doelen voor jezelf stelt

Hoge verwachtingen kunnen goed zijn – je wilt ergens voor werken – toch moeten ze wel realistisch zijn.

Zoveel doelen hebben in één week en van mezelf verwachten dat ik ze allemaal perfect uitvoer, zorgde ervoor dat ik wel moest falen. Het is veel logischer om één of twee doelen te hebben en proberen er een gewoonte van maken voordat je met een nieuw doel aan de slag gaat.

Als er één ding is wat ik in mijn dagelijkse routine wil inbouwen in de toekomst dan is het wel dagelijks sporten en vroeg opstaan. Deze twee zaken zorgden ervoor dat ik me productief en positief voelde, ook als de andere zaken mislukten.

LEES OOK: 4 tips van de 23-jarige die in één week de hele IKEA-catalogus uit haar hoofd leerde – voor een presentatie of examen