Cruises zijn weer terug van weggeweest en zullen waarschijnlijk alleen maar nog populairder worden. De wereldwijde markt voor cruises bedroeg in 2021 in totaal zo’n 7,25 miljard dollar en zal volgens het Amerikaanse zakenblad Forbes met 11 procent groeien tussen 2022 en 2028.

Een groot voordeel van deze manier van reizen is dat vrijwel alles inbegrepen is: van grote shows in Broadway-stijl tot meergangendiners en buffetten en van toegang tot zwembaden tot een hele reeks activiteiten aan boord.

Maar de cruiseschepen bieden ook allerlei extraatjes en upgrades tegen bijbetaling. Als ervaren cruiseganger die meer dan 50 keer alleen op reis is geweest en meer dan 30 keer met mijn gezin, ben ik steeds minder bereid te betalen voor extra’s.

Ik bewaar mijn geld liever voor de paar upgrades die wel de moeite waard zijn. Dit zijn de zes extra’s waar mijn gezin en ik wél de portemonnee voor willen trekken.

1) Een hut in een rustiger gedeelte van het schip

Ik betaal bijna nooit extra voor een hut met een balkon, omdat ik daar te weinig gebruik van maak om de extra kosten te kunnen rechtvaardigen. In plaats daarvan kies ik meestal voor goedkopere kamers met een patrijspoort.

Wel kijk ik tijdens het boeken van een hut goed naar waar op het schip die zich bevindt, want ik ben wel bereid extra te betalen voor een kamer in een centraal gedeelte van het schip. Moderne cruiseschepen zijn enorm en een centraal gelegen kamer geeft me makkelijker toegang tot alles wat ik wil zien en doen.

Ook wil ik best een kleine toeslag betalen voor een hut die ver van liften en lawaaiig entertainment af ligt. Want uiteindelijk zorgt een goede nachtrust ervoor dat ik het maximale kan halen uit mijn dagen op zee.

2) Roomservice

Soms is roomservice nog altijd inbegrepen, maar meestal moet er een toeslag voor worden betaald. Foto: Amanda Adler

Een van de beste dingen aan een cruise is het eten en gelukkig zijn er genoeg restaurants aan boord die bij de prijs zijn inbegrepen. Maar voor roomservice moest meestal wel extra worden betaald.

Hoewel ik zou willen dat alle cruisemaatschappijen gratis roomservice zouden aanbieden, ben ik toch bereid er voor bij te betalen. Er gaat niets boven een vroeg ontbijt of een snack na een lange dag.

3) Kinderoppas

De kidsclubs op cruiseschepen zijn ideaal voor gezinnen en toegang daartoe is vrijwel altijd inbegrepen bij de prijs.

Maar die clubs zijn alleen bedoeld voor kinderen die al zindelijk zijn. Voor jongere kinderen bieden de meeste cruisemaatschappijen voor een extra bedrag een kinderoppas aan.

Voor mijn gezin is die toeslag meer dan de moeite waarde gebleken. Mijn zoon is als baby en peuter op tientallen cruises mee geweest en die vakanties staan in mijn geheugen gegrift. Dankzij de kinderoppas aan boord konden mijn man en ik genieten van het ruime avondaanbod en echt tijd hebben voor elkaar.

4) Lekkere koffie en cocktails

Image of Goofy in latte

Disney Cruise Line serveert hele schattige koffie aan boord. Foto: Amanda Adler

Ik ben geen fan van dure all inclusive-drankpakketten en probeer zo veel mogelijk te profiteren van de inbegrepen drankjes als thee, sap en water.

Maar ik geef met plezier geld uit aan premium cocktails, wijnproeverijen met de sommelier aan boord en andere bijzondere drankjes.

Ook ben ik gek op een door een robot gemaakt mixdrankje in de Bionic Bar van Royal Caribbean en op een latte met mijn favoriete cartoonfiguur in het Cove Café van Disney Cruise Line.

5) Thermaalbaden

Een volledige spa-behandeling is vaak erg duur op een cruiseschip, dus ik bewaar basiszaken als gezichtsbehandelingen en massages liever voor als ik weer terug ben aan land.

Maar ik boek meestal wel een dagje voor de thermaalbaden aan boord en geniet dan volop van de verwarmde ligstoelen en aromatherapiedouches. Dat is een ideale plek voor een beetje echte 'me time'.

6) Activiteiten op het vasteland

Tijdens een stop in Havana probeer ik altijd zoveel mogelijk te genieten van de stad. Foto: Amanda Adler

Door geld uit te sparen aan boord en geen onnodige extra uitgaven te doen, kan ik mijn vakantiebudget uitgeven op plekken waar dat echt de moeite waard is: in de havens die we aandoen.

Mijn mooiste cruiseherinneringen heb ik te danken aan activiteiten op het vasteland: hiken in de Noorse fjorden, met een helikopter over een gletsjer in Alaska heen vliegen, Maya-ruïnes ontdekken en rondstruinen door mooie straatjes in Italië.

Voor mij en mijn gezin zijn dat soort excursies het allerbelangrijkste van onze reizen en ik ben dan ook bereid daar flink de portemonnee voor te trekken.

LEES OOK: Ik dacht dat een cruisevakantie niks voor mij was – totdat ik op deze reis voor alleen volwassenen ging