Wat wilde je vroeger als kind worden als je groot was? Een acteur? Popster? Voetballer, misschien?

Kinderen hebben tegenwoordig hele andere droombanen. Volgens een onderzoek willen de meeste kinderen en jongeren vandaag de dag vlogger worden.

Voor mensen die geen sociale media gebruiken is het misschien lastig te begrijpen, maar talloze jongeren verdienen vandaag de dag hun brood als influencer door blogs te schrijven, YouTube-video’s te maken of zelfs gewoon foto’s op Instagram te plaatsen.

Shoot My Travel is een bedrijf dat mensen helpt om de status van influencer te bereiken door professionele fotoshoots aan te bieden die de veelgezochte perfecte plaatjes op de mooiste locaties opleveren.

Het bedrijf verbindt wannabe-Instagrammers met fotografen van over de hele wereld, en regelt vervolgens een fotoshoot voor jou en eventueel je vrienden voor één, twee of drie uur.

De bewerkte foto’s worden vervolgens binnen 24 tot 48 uur na de shoot naar je telefoon gestuurd, zodat je niet lang hoeft te wachten voordat je kunt beginnen met het binnenharken van hartjes.

Net als bij elke professionele fotoshoot is het echter niet goedkoop: een fotoshoot van één uur kost 170 euro, een fotoshoot van twee uur kost 240 euro, en een fotoshoot van drie uur 330 euro.

Lees ook op Business Insider

Ik ging een middag met een fotograaf van Shoot My Travel mee om te ondervinden wat ervoor nodig is om een Instagram-influencer te worden – en het was een stuk ingewikkelder dan ik dacht.


Ik ontmoette mijn fotografe, Tiffany Roubert, in Notting Hill, een wijk in het westen van Londen beroemd om de kleurrijke herenhuizen.

Foto: Tiffany Roubert/Shoot My Travel

De wijk is zo populair bij influencers én toeristen, dat we moesten wachten tot anderen klaar waren met het schieten van de plaatjes op deze plek voordat we onze foto konden maken.

Een van de huizen had zelfs een bordje in het raam met de tekst: “Ga niet op onze trap staan, dat is een overtreding” – vermoedelijk omdat de bewoners het zat zijn, al die mensen die buitenshuis foto’s maken.

Oeps, sorry!


Terwijl Tiffany werkte, spookten er verschillende gedachten door mijn hoofd: “Hoe sta ik? Waar moet ik kijken? Oh GOD! Wat moet ik met mijn handen doen?”

Foto: Tiffany Roubert/Shoot My Travel

Ik probeerde mijn onzekerheid te negeren en me te ontspannen en zelfbewust te zijn tijdens de shoot, maar het was moeilijk om de priemende blikken van de werklieden net buiten beeld te negeren.


Toen we tevreden waren met onze kleurrijke straatfoto’s, gingen we naar het nabijgelegen café Farm Girl. Ik zag een roze tafel en dook erop af.

Foto: Tiffany Roubert/Shoot My Travel

Het valt me altijd op dat influencers hun handen vaak in hun haar hebben, dus ik besloot het ook eens te proberen.

Insider tip: mijn tas op deze foto is in feite leeg en slechts een ‘prop’ (waarom zetten influencers ze altijd op tafel?) – mijn enorme rugzak, tot de nok toe gevuld met al mijn dagelijkse benodigdheden, werd buiten schot gelaten.


Het café is beroemd om de veelvuldig geïnstagramde rose petal matcha lattes. Ik houd helemaal niet van matcha, maar de kleur van het drankje paste wel perfect bij het kleurenschema van onze shoot, dus ik bestelde er ook maar een.

Foto: Tiffany Roubert/Shoot My Travel

Hoezo zien mensen er tijdens het drinken altijd goed uit? Dit is niet aan mij besteed.


Dat deze foto behoorlijk in scene was gezet, zie je hieronder. Ik deed alsof ik van matcha hield, terwijl ik er eigenlijk een hekel aan had. Let ook op het verschil in belichting tussen deze foto en de professionele, bewerkte foto.

Foto: Rachel Hosie

Tiffany zag ook nog een mooi neon-bord, met een wat minder mooie plug eronder, dus ik wrong mezelf in precies de juiste houding om de foto toch Instagram-waardig te maken.

Foto: Rachel Hosie

Terwijl dit aan de gang was, werd ik me ervan bewust dat de obers in het café me uitlachten en dat was toch best vervelend.


Influencers lijken te houden van een wandelend shot. Gaan ze eigenlijk ergens heen? Of doen ze gewoon alsof ze halverwege zijn? We komen er misschien nooit achter, maar ik heb het – speciaal voor de foto – toch geprobeerd.

Foto: Tiffany Roubert/Shoot My Travel

Het voelde raar aan om te doen alsof. Ik zag ook een man aan de overkant van de straat een foto van mij maken, wat het extra raar maakte.


Het was tijd voor een kledingwissel. Ik trok mijn sportkleding aan en probeerde te poseren als een fitness-influencer.

Foto: Tiffany Roubert/Shoot My Travel

Ik dacht dat ik een smoothie nodig had om het er net zo uit te laten zien als bij echte influencers, dus koos ik natuurlijk voor een roze, puur op basis van het feit dat die goed bij mijn outfit zou passen.

Omdat het januari in Londen was, was het ijzig koud. Maar ik zette me schrap en deed het voor de foto, zoals een echte influencer zou doen.


Een man kwam naar ons toe en vroeg of ik beroemd was.

Foto: Tiffany Roubert/Shoot My Travel

Het blijkt dat het houden van een fotoshoot met een fotograaf en een goede camera de perfecte manier is om mensen te laten denken dat je een belangrijk persoon bent.


Ik werd ondertussen aangevallen door duiven, maar dat resulteerde uiteindelijk juist in een spontane foto.

Foto: Tiffany Roubert/Shoot My Travel

Tip: bewegend beeld is een nuttige manier om leven toe te voegen aan je snaps.


Aan het einde van de shoot vond ik dat ik er helemaal ontspannen in zat en dat ik er ook echt een flinke dosis plezier aan beleefde – maar ik was verbaasd hoeveel tijd er eigenlijk in het maken van deze foto’s zit.

Foto: Tiffany Roubert/Shoot My Travel

Het zijn niet alleen influencers en wannabe Instagram-sterren die gebruikmaken van de service, veel van Tiffany’s klanten zijn ook solo-reizigers die gewoon wat leuke foto’s van hun reis willen.

Dat vind ik best begrijpelijk. Er is niets erger dan een vreemde vragen om een foto van je te maken, om veel later pas te zien dat hij of zij de helft van je hoofd heeft afgesneden.


Sinds de shoot heb ik een paar foto’s op mijn Instagram-account geplaatst – en het is duidelijk dat de foto’s van een hoger kaliber zijn dan mijn gebruikelijke posts. Een paar van mijn vrienden hebben me zelfs al berichtjes gestuurd om te vragen wat er met me aan de hand is.

Foto: Tiffany Roubert/Shoot My Travel

Nu heb ik alleen nog maar een professionele fotograaf nodig die mij elke dag volgt om de schone schijn van mijn influencer bestaan hoog te houden.

Lees ook: Instagram lanceerde per ongeluk een update waarbij je horizontaal in plaats van verticaal moest scrollen – mensen reageerden furieus