• Ierland ziet de tot president van de VS gekozen Joe Biden als echte vriend en verwacht steun van hem voor belangrijke Ierse kwesties tijdens de Brexitonderhandelingen.
  • Biden heeft Ierse voorouders en heeft tijdens de verkiezingscampagne duidelijk gemaakt dat er geen harde grens mag komen tussen Noord-Ierland en Ierland.
  • De Europese Unie liet maandagmiddag juist weten zich door het aanstaande vertrek Donald Trump niet anders op te gaan stellen in de onderhandelingen met de Britse regering.

De winst van Joe Biden bij de Amerikaanse presidentsverkiezingen kan mogelijk invloed hebben op de gesprekken tussen het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie over een handelsdeal. Dat komt omdat volgens de Ierse minister van Buitenlandse Zaken Simon Coveny de aankomend president zijn duidelijke steun heeft uitgesproken voor de positie van Ierland in het Brexitproces.

Biden is volgens Coveny een “echte vriend” van de Ieren die tijdens de verkiezingscampagne heel duidelijk heeft gemaakt dat er geen harde grens mag komen tussen Noord-Ierland en de rest van Ierland.

Biden, die Ierse voorouders heeft, uitte onder meer zijn zorgen over het Goede Vrijdag-akkoord. Dat mag volgens Biden niet in gevaar komen door de Brexit.

Coveny zei verder dat de zege van Biden bij de Britse regering zal leiden tot meer aandacht voor Ierse kwesties in de Brexitgesprekken.

De Britse minister van Buitenlandse Zaken Dominic Raab verklaarde zondag nog dat de kwesties rond Ierland kunnen worden opgelost, zonder dat de relatie tussen het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten wordt geschaad. Volgens Raab heeft Londen het team van Biden verzekerd dat het Ierse vredesproces niet in gevaar zal komen.

Europese Commissie: opstelling EU verandert niet

De Europese Unie liet maandagmiddag juist weten zich door het aanstaande vertrek van Brexit-voorstander Donald Trump uit het Witte Huis niet anders op te stellen in de onderhandelingen met de Britse regering. Wat Brussel van de Britten wil hangt niet af van wie president van de Verenigde Staten is, zegt een woordvoerder van de Europese Commissie.

De Britten, sinds 1 februari EU-lidstaat af, houden zich tot de jaarwisseling nog aan de EU-regels. Om te voorkomen dat de onderlinge handel en verkeer daarna veel moeilijker worden, proberen Londen en Brussel daarover al lange tijd vooralsnog vruchteloos afspraken te maken. Het overleg, onder steeds hogere tijdsdruk, is maandag in Londen hervat en "gaat de hele week" duren en "alle onderwerpen bestrijken".

De Britse premier Boris Johnson hoopte met de Amerikaanse president Trump gemakkelijker een handelsakkoord te sluiten, maar ziet zijn medestander in Washington normaliter in januari plaatsmaken voor Joe Biden. Die is heel kritisch over Johnsons Brexitbeleid. Daardoor zou Johnsons positie hachelijker kunnen worden, en kan hij dus ook wat zwakker komen te staan in de onderhandelingen met de EU.

Welke weerslag de Amerikaanse verkiezingsuitslag op de opstelling van de Britten in de Brexitonderhandelingen zou moeten hebben "is natuurlijk absoluut niet aan ons", zei de commissiewoordvoerder maandagochtend.

Lees meer nieuws over de Brexit: