De online marktplaats eBay splitst PayPal af. De betaaldienst gaat verder als zelfstandig beursgenoteerd bedrijf.

Dat maakte eBay dinsdag bekend.

Daarmee gaat een wens van de activistische belegger Carl Icahn in vervulling. Hij zette begin dit jaar de directie van eBay onder druk om PayPal af te splitsen, omdat de betaaldienst afzonderlijk meer waard zou zijn.

eBay verzette zich destijds tegen het voorstel, omdat het vond dat beide bedrijven samen beter af waren. Daar is nu verandering in gekomen, mogelijk door het vertrek van PayPal-ceo David Marcus in juni.

PayPal heeft wereldwijd inmiddels 152 miljoen actieve gebruikers en verwerkte vorig jaar 180 miljard dollar aan betalingen. De omzet in het tweede kwartaal bedroeg 1,95 miljard dollar. Daarmee was Paypal goed voor bijna de helft van de inkomsten van het gecombineerde bedrijf.

De afsplitsing is naar verwachting in de tweede helft van 2015 afgerond.

Betaaldienst Paypal op eigen benen

Het 'nieuwe' eBay zal worden geleid door Devin Wenig, de huidige topman van het onderdeel Marketplaces. PayPal wist Dan Schulman los te weken bij American Express en stoomt hem klaar om de betaaldienst te leiden na de afsplitsing.

De eBay-onderdelen Marketplaces en Enterprise waren in de afgelopen 12 maanden goed voor een omzet van 9,9 miljard dollar, omgerekend 7,9 miljard euro. Dat komt neer op  een stijging van 10 procent ten opzichte van de 12 maanden daarvoor. Bij PayPal groeide de omzet in dezelfde periode met 19 procent tot circa 7,2 miljard dollar.

Bron: Z24/ANP

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl