• Hoewel Spanje in het algemeen goed betaalbaar is voor toeristen, is het Spaanse eiland Ibiza dat niet.
  • Een hamburger kan tot wel 30 euro kosten en een blikje cola 13 euro, meldt de Amerikaanse zakenzender CNBC.
  • Ibiza was altijd al duur, maar na corona en met de huidige hoge inflatie hebben restaurants, hotels, clubs en taxibedrijven hun prijzen allemaal aanzienlijk verhoogd.
  • Lees ook: Hoe extreem is de huidige hoge inflatie? Bekijk deze grafiek die teruggaat tot 1901!

Een blikje cola en een hamburger? Dat is dan 43 euro.

Op het Spaanse eiland Ibiza rijzen de prijzen de pan uit. De Amerikaanse nieuwszender CNBC constateert dat een restaurant direct aan zee maar liefst 30 euro rekent voor een hamburger en de populaire club Pacha 13 euro voor een blikje Coca-Cola.

Ibiza was altijd al duur, maar na corona en met de huidige hoge inflatie hebben restaurants, clubs, hotels en taxibedrijven hun prijzen aanzienlijk verhoogd. “De prijzen zijn belachelijk”, zegt hotelconsultant Ben Pundole tegen CNBC. “Na 23 jaar in New York kan ik het alleen maar vergelijken met de Hamptons tijdens het hoogseizoen.” Maar volgens hem zijn mensen op Ibiza toch bereid diep in de buidel te tasten.

“De ondernemingen moeten twee jaar omzetverlies goedmaken”, vervolgt Pundole. “Bovendien zijn er nog altijd de problemen met toeleveringsketens en de explosieve toename van de vraag”.

Van hippieparadijs tot jetseteiland

Terwijl Ibiza in de jaren ’60 vooral populair was bij hippies, zette de Brits-Australische zakenman Tony Pikes het eiland echt op de kaart toen hij zijn befaamde Pikes Hotel opende in 1978. In de twee decennia die daarop volgden veranderde Ibiza in een echt party-eiland voor toeristen die in de watten gelegd willen worden.

Volgens directeur Luca Finardi van Mandarin Oriental Exclusive Home is het leven op Ibiza zo duur, omdat het eiland populair is bij welgestelde reizigers die een combinatie willen van “een prachtig landschap, restaurants en bars van hoge kwaliteit, chique winkelervaringen en een bruisend nachtleven.”

Na de moeilijke coronajaren nam het aantal reizigers naar het eiland in mei met 300 procent toe ten opzichte van dezelfde maand in 2021, zo blijkt uit cijfers van het Spaanse bureau voor statistiek. Het is maar hopen voor al die toeristen dat ze niet overal 30 euro voor een hamburger en 13 euro voor een blikje cola neer te hoeven tellen.

LEES OOK: Dit zijn de 13 duurste Michelin-sterrenrestaurants ter wereld