Premium content ophalen
  • De Russische oorlog tegen Oekraïne is een indirect gevolg van de nalatenschap van Sovjet-leider Michail Gorbatsjov, denkt vooraanstaand historicus Ian Kershaw.
  • Hij onderzoekt in zijn nieuwste boek hoe de persoonlijkheden van twaalf 20ste-eeuwse Europese leiders de geschiedenis vormden, en andersom.
  • Business Insider sprak met Kershaw over Poetin en zijn oorlog in Oekraïne, hoe Xi Jinping aan de macht blijft in China, en wat we kunnen leren van de 20ste eeuw.
  • Lees ook: Xi Jinping klaar voor derde termijn als Chinese president: 8 dingen die je moet weten over de machtigste man ter wereld

Aan de laatste leider van de Sovjet-Unie, Michail Gorbatsjov, hebben we in het Westen veel te danken. Bijna drie decennia zonder zorgen over een kernoorlog, het vallen van de Berlijnse muur en de hereniging van Duitsland en de democratisering van Centraal- en Oost-Europa.

Maar ook de wraakzuchtige oorlog van Russische president Vladimir Poetin in Oekraïne hoort bij de erfenis van Gorbatsjov, schrijft historicus Ian Kershaw in zijn nieuwe boek ‘Persoonlijkheid en macht: Politieke leiders die het moderne Europa veranderden’. Want zijn beslissingen leidden in Rusland ook tot de economische chaos van de jaren negentig die Poetin de kans gaven om aan de macht te komen en te blijven.

Kershaw was vorige week in Nederland om zijn nieuwe boek te promoten. Business Insider sprak hem over Poetin en zijn oorlog in Oekraïne, hoe Xi Jinping aan de macht blijft in China, en wat we kunnen leren van de 20ste eeuw.

Premium content ophalen