Geen gehannes meer met adapters in de auto om je smartphone op te laden. De Zuid-Koreaanse autofabrikant Hyundai vervangt de aansteker in elk type auto door een usb-ingang.

Ze zijn er genoeg: speciale pluggen die je in de sigarettenaansteker in je auto kunt stoppen. Het is in oudere auto’s en goedkopere modellen vaak de enige manier waarop apparaten stroom kunnen krijgen in de auto.

Binnenkort kunnen die adapters wellicht de prullenbak in. Hyundai vervangt vanaf deze maand alle aanstekers door usb-poorten in passagiersauto’s en SUV’s, schrijft The Korea Herald woensdag.

Voorlopig komt de usb-ingang alleen standaard in auto’s voor de Zuid-Koreaanse markt, aldus een woordvoerder van de automaker. Maar een gefaseerde uitrol in andere werelddelen behoort tot de mogelijkheden. Kia Motors, dat onderdeel is van de Hyundai Groep, moet nog een beslissing nemen over het vervangen van de sigarettenaanstekers.

Aansteker nauwelijks gebruikt

Net als in Nederland daalt het aantal rokers gestaag in Zuid-Korea. Autorijders maken daardoor nauwelijks gebruik van de sigarettenaansteker, die al sinds jaar en dag is ingebouwd in het dashboard.

Uit een enquête van Hyundai onder 600 klanten bleek dat 84 procent de aansteker niet gebruikt. Ruim 90 procent gaf de voorkeur aan een usb-poort.

Volgens de automaker duurt het ongeveer een uur om een smartphone helemaal op te laden via de usb-ingang. Dat is zeven keer sneller dan via een adapter in de sigarettenaansteker.