• De hypotheekrente is in een week tijd weer verder gestegen en zit gemiddeld genomen weer op het niveau van 2013.
  • Geldverstrekkers hebben de rentes voor de meeste rentevaste perioden in doorsnee met zo’n 0,15 procentpunt opgeschroefd.
  • Business Insider bekeek wat momenteel de hoogste en de laagste rentes voor drie populaire rentevaste perioden zijn.
  • Lees ook: Is jouw hypotheekrente hoger of lager dan de huidige marktrente? Kijk en vergelijk!

Er komt maar geen einde aan de stijging van de hypotheekrente. Afgelopen week schroefden een aantal geldverstrekkers hun rentes op, waarmee de hypotheekrentes voor de meeste rentevaste perioden met gemiddeld zo’n 0,15 procentpunt stegen.

De gemiddelde rente voor de populairste rentevaste periode van 10 jaar ligt inmiddels op hetzelfde niveau als in 2013, het jaar waarin de huizencrisis van ruim tien jaar geleden op een dieptepunt belandde. Uit cijfers van de aanbieder van hypotheeksoftware HDN blijkt dat bijna de helft van de nieuwe hypotheken wordt afgesloten met een rentevaste periode van 10 jaar. Ruim een kwart kiest nog voor 20 jaar vast.

De hypotheekrentes hebben dit jaar een enorme stijging doorgemaakt. Schommelde de gemiddelde rente eind vorig jaar nog rond de 1 procent, dit jaar is deze rap gestegen naar rond de 4 tot 5 procent.

De onderstaande grafiek toont de renteontwikkeling dit jaar voor de rentevaste periodes 10 en 20 jaar zonder NHG-verzekering..

Te zien is dat de gemiddelde rente voor 10 en 20 jaar vast inmiddels rond de 5 procent ligt. Uiteraard zijn dit gemiddelden en zal de ene geldverstrekker lagere tarieven hanteren dan de ander. Om een idee te krijgen of en hoeveel voordeel je kunt behalen door te shoppen bij aanbieders, heeft Business Insider de hoogste en laagste hypotheekrentes op dit moment op een rij gezet, op basis van gegevens van de site actuelerentestanden.nl op 24 oktober.

Het gaat om de rentes voor de rentevaste perioden van 5, 10 en 20 jaar, met NHG- en zonder NHG-verzekering tegen 100 procent van de marktwaarde. We doen dit voor annuïteitenhypotheken die je binnen 30 jaar aflost en voor aflossingsvrije hypotheken die aan het eind van de looptijd in één keer moeten worden afgelost.

Goed om te weten is dat de maximale grens voor financiering van een woning met NHG dit jaar ligt op 355.000 euro en in 2023 stijgt naar 405.000 euro. Met een NHG-hypotheek ben je onder bepaalde voorwaarden ingedekt tegen een restschuld, als je de hypotheeklasten niet meer kunt dragen

Hoogste en laagste hypotheekrentes

We beginnen met de hoogste en laagste rentes voor annuïteitenhypotheken met en zonder NHG-verzekering voor 5,10 en 20 jaar vast.

In de tabellen is te zien dat het verschil tussen de hoogste en de laagste rentes al snel richting de 1 procentpunt gaat. Dat kan dus best fors schelen.

Hoe zit dat dan met de aflossingsvrije hypotheken? Goed om te weten is dat als je een nieuwe aflossingsvrije hypotheek afsluit, je geen recht hebt op het fiscale voordeel van de hypotheekrenteaftrek. Daarnaast kun je bij geldverstrekkers doorgaans maximaal 50 procent van de marktwaarde van de woning aflossingsvrij financieren.

Ook bij de aflosssingsvrije hypotheken gaat het verschil tussen de hoogste en de laagste rente als snel richting de 1 procentpunt. Alleen voor aflossingsvrije hypotheken met NHG-verzekering waarbij de rente 10 jaar vaststaat, valt het renteverschil van 0,65 procentpunt ietwat buiten de boot.

Bij de aflossingsvrije hypotheek zonder NHG-verzekering voor 20 jaar is er juist een ruim renteverschil van 1,21 procentpunt.

Renteverschil en maandlasten hypotheek

Een lagere rente betekent uiteraard ook lagere maandlasten. Om te uit te rekenen wat een verschil van 1 procentpunt doet, hebben we de tool van berekenhet.nl gebruikt.

Stel dat je een annuïteitenhypotheek afsluit van 400.000 euro tegen 4 procent rente, dan bedragen de netto maandlasten (dus met hypotheekrenteaftrek) in 2023 bij aanvang 1.392 euro. De bruto maandlasten (zonder hypotheekrenteaftrek) die gelijk blijven, bedragen 1.910 euro.

Sluit je dezelfde hypotheek af tegen 5 procent rente dan komen de netto maandlasten uit op 1.487 euro in 2023 en de bruto maandlasten op 2.147 euro. Bij een 1 procentpunt lagere rente betaal je dus ruim 200 euro per maand minder aan bruto maandlasten. Op jaarbasis is dat dus al 2.400 euro.

Overweeg je voor een relatief lage hypotheekrente te kiezen, bedenk dan wel dat ook de voorwaarden van belang kunnen zijn voor nu en in de toekomst. Zo is het bijvoorbeeld goed om te weten wat de voorwaarden zijn als je een eerder afgesloten hypotheekrente bij een verhuizing wilt meenemen.

Lees meer over de hypotheekrente: