Gunstige hypotheekrente? De komst van een nieuwe geldverstrekker op de hypotheekmarkt zorgt meteen voor sterkere concurrentie bij hypotheken met een lange rentevaste periode.

Daarbij gaat het vooral om hypotheektarieven voor 20 en 30 jaar vast.

“Wat opvalt is dat aanbieders als NIBC Direct en Venn met renteaanpassingen reageerden op de komst van de nieuwe geldverstrekker Vista Hypotheken”, schrijft financieel intermediair De Hypotheekshop in de nieuwsbrief van deze week.

Vista is een dochterbedrijf van Rabobank, maar de financiering van hypotheken komt van zogenoemde institutionele beleggers zoals pensioenfondsen en verzekeraars.

Volgens De Hypotheekshop richt Vista zich daarbij specifiek op hypotheken met een lange rentevaste periode van 20 of 30 jaar, terwijl Rabobank en diens dochter Obvion zich sterker profileren in het middellange segment van 10 tot 20 jaar.

De komst van Vista is hiermee vooral bedoeld als concurrentie voor andere zogenoemde ‘regiepartijen’, zoals Munt hypotheken, die ook met geld van pensioenfondsen en verzekeraars op de hypotheekmarkt actief zijn.

Overzicht hypotheekrente Rabobank en anderen

Een blik op de actuele rentes voor 20 en 30 jaar vast laat zien dat Vista vooral bij hypotheken zonder NHG-garantie scherp in de markt zit.

Lees ook op Business Insider

Zo behoort Vista tot de 5 goedkoopste aanbieders bij hypotheekrentes voor 20 jaar vast waarbij de hypotheek maximaal 80 procent van de woningwaarde bedraagt.

(klik voor uitvergroting)

Voor hypotheken met een rentevaste periode van 30 jaar die maximaal 80 procent van de woningwaarde dekken, zit Vista in de top 10 van scherpste aanbieders.

(klik voor uitvergroting)

LEES OOK: 12 redenen waarom starters het zo zwaar hebben op de huizenmarkt – die liggen niet allemaal voor de hand