Beloon huiseigenaren met een energiezuinig huis! Met die gedachte trekt pensioenfonds ABP de komende jaren een half miljard euro uit voor de financiering van duurzame hypotheken.

Het geld gaat naar Vista Hypotheken, een nieuw dochtermerk van Rabobank dat in april van start gaat. De rentekorting geldt voor hypotheken van woningen met een A-label voor de energiezuinigheid.

Vista geeft naar eigen zeggen 0,1 procentpunt rentekorting, als huiseigenaren de woning gedurende de looptijd van de hypotheek verduurzamen en op een A-label uitkomen.

Een blik op de site van Vista hypotheken biedt een overzicht van actuele rentes die de geldverstrekker wil geven op duurzame hypotheken. Sinds 31 december 2018 geldt het volgende overzicht.

(klik voor uitvergroting)

Dus voor een hypotheek met NHG-garantie betaal je bij Vista Hypotheken in de duurzame variant voor 10 jaar vast 1,74 procent rente. Zonder A-label betaal je 1,84 procent rente.

Dat klinkt aardig, maar hoe aantrekkelijk is dit nu? Volgens intermediair De Hypotheekshop lag de gemiddelde hypotheekrente voor 10 jaar vast mét NHG-garantie begin dit jaar op 1,88 procent. Het is dus niet zo dat Vista Hypotheken met een duurzaam tarief van 1,74 procent een schokkend lage hypotheekrente geeft.

Kijk je op de site actuelerentestanden.nl, dan variëren de vergelijkbare rentes voor 10 jaar vast momenteel tussen de 1,69 procent en 2,37 procent. Er zijn dus ook geldverstrekkers met scherpere tarieven, zonder dat ze eisen stellen aan energielabels.

Maar laten we het verschil tussen de ‘duurzame hypotheek’ van Vista de gemiddelde hypotheekrente voor 10 jaar vast als uitgangspunt nemen. Dan lijkt Vista zo’n 0,14 procentpunt goedkoper in de markt te zitten.

Op een hypotheek van 200 duizend euro komt 0,14 procentpunt neer op bruto rentelasten van zo’n 280 euro per jaar.

Uitgaande van het tarief voor de hypotheekrenteaftrek dat vanaf 2021 geldt voor inkomens tussen de 20.000 en 68.000 euro, is het netto voordeel 176 euro per jaar. Over een periode van tien jaar kun je netto dan zo’n 1.760 euro besparen.

Van dit bedrag zou je bijvoorbeeld de kosten van zo’n 13 vierkante meter HR+ glas kunnen dekken, of je zou een setje van vijf zonnepanelen kunnen kopen.

Op zich aardig, maar de vraag is of zo’n beperkte financiële prikkel huiseigenaren kan stimuleren om te gaan voor een A-label bij de energiezuinigheid.

LEES OOK: Het gat tussen de maximale hypotheek en de prijzen van koopwoningen wordt ook in 2019 groter – voor tweeverdieners gaat het al snel om ruim €20.000