Op de huizenmarkt blijven prijzen ongekend hard klimmen. Dat is prettig voor huiseigenaren, en minder fijn voor starters die voor het eerst een woning willen kopen.

Spaarders voelen nog steeds hoe de inflatie hun koopkracht uitholt, terwijl aandelenmarkten een pas op de plaats maken.

Business Insider houdt, in samenwerking met nieuwsapp Upday, elke maand zeven prijzen bij die van belang zijn voor de waarde van je bezittingen en die je maandelijkse uitgaven beïnvloeden.

Oktober is in veel opzichten een rustige maand voor je persoonlijke financiën: de beurs doet niet veel, spaarrentes blijven op lage niveaus hangen en hetzelfde geldt voor hypotheekrentes.

De enige echte uitzondering is de huizenmarkt: die draait nog steeds als een dolle. Wie een koopwoning heeft, profiteert van de almaar stijgende huizenprijzen, terwijl het voor starters steeds lastiger wordt om in te stappen op de huizenmarkt.

Business Insider houdt, in samenwerking met nieuwsapp Upday, elke maand zeven prijzen bij die van belang zijn voor de waarde van je bezittingen en die je maandelijkse uitgaven beïnvloeden. Hoe staat het met de waarde van je huis, de hypotheekrente, energierekening, benzine- en dieselprijzen, aandelen en je spaargeld?

Bekijk hieronder de Blik op je Geld van oktober 2020.

Lees ook op Business Insider

Download hier de app voor Upday Nieuws


De huizenprijs: per maand €3.083 meer waard

Ook in het derde kwartaal van dit jaar is de huizenprijs hard geklommen. De stijging van bijna 12 procent vergeleken met een jaar eerder was zelfs de sterkste in 20 jaar, meldde makelaarsclub NVM deze maand.

Om iets meer gevoel te geven voor wat dat betekent: gemiddeld lag de huizenprijs in het derde kwartaal van dit jaar op 354.000 euro. Dat is liefst 37.000 euro méér dan in dezelfde periode een jaar eerder.

Anders gezegd: per maand is de huizenprijs met gemiddeld 3.083 euro geklommen in twaalf maanden tijd. Dat komt grofweg overeen met een modaal jaarsalaris!

Lage hypotheekrentes, krapte in het aanbod én massale overheidssteun die de werkloosheid laag houdt, schermen de huizenmarkt voorlopig af van de coronacrisis.

Voor de slotmaanden van dit jaar speelt ook mee dat er voor beleggers, die huizen kopen om te verhuren, extra prikkels zijn om nog snel een woning te kopen. Voor deze groep gaat de overdrachtsbelasting in 2021 fors omhoog naar 8 procent.

Zolang de ‘gedeeltelijke’ lockdown in de laatste maanden van dit jaar niet zorgt voor een scherp oplopende werkloosheid, is het dus goed mogelijk dat de huizenmarkt zich niets blijft aantrekken van de rest van de economie.

Lees ook: Run op vastgoed door beleggers, maar ook starters willen snel een huis kopen en wachten niet op lagere overdrachtsbelasting


Hypotheekrente: historisch dieptepunt in zicht

Hypotheekrentes zijn ook in oktober verder gedaald, al gaat het in heel kleine stapjes. Langzaamaan kruipen de rentes wel richting de dieptepunten van maart dit jaar.

De daling van de hypotheekrente heeft onder meer invloed op de populariteit van bepaalde hypotheekvoorwaarden.

Zo kijken consumenten bij hypotheekaanvragen sterker naar de mogelijkheid om na het eerste rente-aanbod nog te profiteren van een verdere daling van de hypotheekrente. Dat kan door af te spreken dat de ‘dagrente’ op de passeerdatum van de hypotheek geldt, als die lager is dan het tarief van het aanvankelijke rente-aanbod.

De lage hypotheekrentes werken vooral bij aflossingsvrije hypotheken sterk door in de maandlasten, omdat je dan alleen rentelasten hebt en tussentijds niet aflost.

Toch kunnen er redenen zijn om wel een stukje van een aflossingsvrije hypotheek af te lossen. Jaarlijks is er ruimte om dat met zo’n 10 procent van de hypotheek te doen, zonder dat de geldverstrekker een boete rekent.

Lees meer: 3 voordelen als je een stukje van je aflossingsvrije hypotheek aflost: lagere schuld, lagere maandlast, minder belasting in box 3


Sparen: inflatie bijt weer

In september klom de inflatie in Nederland naar iets meer dan 1 procent, na een scherpe terugval in augustus. De inflatie van ruim 1 procent betekent dat spaarders nog altijd de koopkracht van hun geld zien verdampen, omdat de meeste spaarrentes voor vrij opneembare rekeningen dicht bij de nul procent zitten.

In de grafiek hierboven is te zien dat de inflatie sinds november 2016 structureel hoger is dan de hoogste variabele spaarrente in Nederland.

Business Insider rekende uit wat dat doet met de koopkracht van je spaargeld als je 25.000 euro of een ton op de bank hebt staan sinds 2016, tegen de hoogste variabele spaarrente. Het procentuele koopkrachtverlies is in beide gevallen bijna 5 procent.

Lees meer: Zoveel armer ben je geworden, als je in de afgelopen 5 jaar €25.000 of €100.000 op de spaarrekening liet staan


Beurs: wel spanning, geen beweging

Europese beurzen zitten sinds juni gevangen in een smalle bandbreedte en dat geldt ook voor de Amsterdamse AEX-index. Die schommelt steeds rond de 550 punten.

Belangrijkste reden is dat beleggers geen positie durven te kiezen met het oog op een aantal belangrijke onzekerheden: het verloop van de Amerikaanse verkiezingen, de Brexit en de invloed van de tweede golf van coronabesmettingen in Europa en de VS.

Business Insider keek deze maand ook breder naar de beurs en rekende uit hoe verschillende beleggingscategorieën presteren sinds de start van dit jaar tot medio oktober.

Op de aandelenmarkt valt op dat de AEX op jaarbasis op verlies staat, terwijl bijvoorbeeld de brede Amerikaanse S&P 500-index een lichte plus boekt.

De grote winnaars zitten bij grondstoffen zoals zilver en goud; en voor fans van de bitcoin is 2020 tot nog toe ook een uitstekend jaar.

Lees ook: Zoveel rendement haal je in 2020 met aandelen, obligaties, je huis, bitcoin, goud én zilver


Benzine en diesel: vlakke lijn

Olieprijzen gedragen zich sinds juni opvallende stabiel. Een vat Noordzee-olie noteert al maanden rond de 40 dollar. Dit vertaalt zich op de markt voor afgeleide producten, zoals benzine en diesel, in eveneens stabiele prijzen.

De benzineprijs is het meest constant met een gemiddelde prijs van 1,57 euro per liter medio oktober.

Dieselprijzen zakten in september een beetje weg, maar zijn sindsdien weer bijgetrokken tot een gemiddelde prijs van 1,18 euro per liter medio oktober.


Vaste stroomprijs: stijging van 4%

De tarieven van vaste stroomprijzen zijn in oktober duidelijk opgeveerd. “De éénjarige stroomtarieven zijn in één maand tijd ruim 4 procent gestegen. De driejarige stroomtarieven stegen mee met ruim 3 procent. Daarmee liggen de vaste stroomtarieven ongeveer op het niveau van het begin van de coronacrisis”, signaleert online consumentenadviseur Pricewise.

Het gaat in de bovenstaande grafiek om gemiddelde prijzen zonder de energiebelasting, de Opslag Duurzame Energie (ODE) en de btw. Belastingen zorgen voor extra kosten van ruim 16 cent per kilowattuur boven op de kale stroomprijs.

Het variabele stroomtarief is met gemiddeld 6,02 cent per kWh nog altijd hoger dan het gemiddelde tarief voor 1 jaar vast, dat op 5,38 cent per kWh ligt.

Het beeld op de energiemarkt blijft door de ontwikkelingen rond de coronapandemie heel divers. “De komende maanden worden de energieprijzen vooral beïnvloed van de economische gevolgen van het coronavirus, mogelijk economisch herstel en hoe het weer zich ontwikkelt”, aldus Pricewise.


Gasprijs: lichte stijging, vooruitzichten onzeker

Ook bij de gasprijs is sprake van stijgende tarieven van contracten waarbij de prijs langer vaststaat. “Zo zijn de éénjarige gastarieven met 3,6 procent gestegen en de driejarige gastarieven met bijna 3 procent ten opzichte van vorige maand”, aldus Pricewise.

Het gaat hier om de gemiddelde prijzen zonder de energiebelasting, de Opslag Duurzame Energie (ODE) en de btw. Bij de kale gasprijs moet je nog ruim 50 cent optellen aan energiebelasting, de ODE-heffing en btw om op de prijs per kuub inclusief alle belastingen te komen.

De gemiddelde variabele gasprijs ligt met 22,06 cent per kuub nog altijd zo’n 3 cent hoger dan de gemiddelde prijs voor 1 jaar vast. Die bedraagt 19,2 cent per kuub.

Doorgaans stijgen gasprijzen in de wintermaanden als de vraag naar gas voor de verwarming van huizen toeneemt. Tegelijk zorgen economische onzekerheden voor een relatief lage totale vraag naar energie. Dat maakt het lastig om een de prijsontwikkeling goed te voorspellen, aldus Pricewise.


Lees meer over geld en vermogen: