- Bij het kiezen van een rentevaste periode voor de hypotheek is het niet altijd eenvoudig om de gevolgen van je keuze te overzien.
- Het kan helpen als je hierbij scenario’s voor de ontwikkeling van de hypotheekrente gebruikt.
- Het loont in ieder geval om de voor- en nadelen van een kortere of langere rentevaste periode op een rij te zetten.
- Lees ook: Hypotheekrentes op laagste punt in 2024: dit betaal je gemiddeld voor 10, 20 en 30 jaar vast
Bij het kiezen van een rentevaste periode voor je hypotheek is het vaak lastig om te overzien wat de gevolgen zijn van een bepaalde keuze voor de hypotheeklasten. Hoe de keuze voor een bepaalde looptijd uitpakt, hangt onder meer af van hoe de hypotheekrente zich verder ontwikkelt. Daarvoor kan het handig zijn om met scenario’s te werken.
De algemene vuistregel is dat rentevaste perioden met een langere looptijd, hogere tarieven kennen. Zo ligt de gemiddelde hypotheekrente voor 5 jaar vast mét NHG-verzekering momenteel op 3,73 procent, terwijl je voor 10 jaar vast 3,75 procent betaalt en voor 20 jaar vast 4,05 procent, blijkt uit gegevens van financieel intermediair Van Bruggen Adviesgroep.
Het idee is dat je met een langere rentevaste periode meer zekerheid hebt over de maandlasten van de hypotheek. Daar staat dan weer tegenover dat je op maandbasis wat meer betaalt, als de rente voor langere tijd vastligt.