• Een hypotheek met een rentevaste periode van 10 jaar is momenteel een fractie goedkoper dan de 5-jaars variant, signaleert financieel intermediair Van Bruggen Adviesgroep.
  • De gemiddelde 5-jaars rente voor een maximale hypotheek zonder NHG-verzekering ligt op 4,53 procent, tegen 4,52 procent voor de gemiddelde 10-jaars rente.
  • Dit ongewone patroon doet zich voor door de inflatieontwikkeling.
  • Lees ook: Energiezuinig huis met hoog energielabel? Zo hoog zijn duurzaamheidskortingen op de hypotheekrente

De rente op de hypotheekmarkt gedraagt zich vreemd. In een normale situatie zijn hypotheekrentes die voor langer vastliggen wat hoger dan kortlopende hypotheekrentes. Maar dat gaat nu niet altijd op. De gemiddelde hypotheekrente voor 5 jaar vast ligt namelijk een fractie hoger dan de gemiddelde rente voor 10 jaar vast.

Financieel intermediair Van Bruggen Adviesgroep wijst er in zijn nieuwsbrief van deze week op dat voor hypotheken die zonder NHG-verzekering tegen 100 procent van de woningwaarde worden afgesloten, de gemiddelde 5-jaars rente op 4,53 procent ligt, tegen 4,52 procent voor de gemiddelde 10-jaars rente.

Voor hypotheken mét NHG-verzekering zijn de 5-jaars rente en de 10-jaars hypotheekrente gelijk op 4,04 procent.

De gemiddelde rente voor 20 jaar vast ligt nog wel boven het niveau van de 10-jaars rente. Mét NHG-verzekering is de 20-jaars rente gemiddeld 4,22 procent en zonder NHG-dekking 4,8 procent.

Inflatie raakt ontwikkeling van hypotheekrente

De omkering bij de 5-jaars rente en de 10-jaars rente heeft te maken met ontwikkelingen op de kapitaalmarkt. Ook daar is het zo dat kortlopende rentes in diverse gevallen hoger zijn dan langlopende rentes.

Dit weerspiegelt mede de verwachtingen omtrent de inflatie. De hoge inflatie in Nederland en andere eurolanden drijft rentes met kortere looptijd op, maar op financiële markten wordt op de langere termijn rekening gehouden met een terugval van de inflatie.

Vooralsnog betekent dit wel dat huiseigenaren die zekerheid zoeken voor de maandlasten van de hypotheek op de langere termijn zonder extra kosten kunnen kiezen voor een rentevaste periode van 10 jaar, vergeleken met de rentevaste periode van 5 jaar.

Dit is ook terug te zien bij nieuwe hypotheekaanvragen die de aanbieder van software HDN bijhoudt. De rentevaste periode van 10 jaar is veruit het populairst met een aandeel van bijna 50 procent. Aan de andere kant wordt er in minder dan 3 procent van de hypotheekaanvragen gekozen voor 5 jaar vast.

LEES OOK: Variabele hypotheekrente gaat komende weken stijgen: maar wat doen rentes die 10 jaar of 20 jaar vast staan?