De kosten voor hypotheekadvies- en bemiddeling worden vanaf 2013 goed zichtbaar voor consumenten. Met name de banken stunten met prijzen.

Donderdag maakte ING bekend dat voor een nieuwe hypotheek, als deze wordt afgesloten via een adviseur van ING, het advies en de afhandeling 2.100 euro gaat kosten. Advies voor een tweede hypotheek of een verhoging kost 900 euro.

ING laat de nieuwe tarieven overigens al vanaf 1 december dit jaar ingaan. De grootbank rekent hiermee hetzelfde als ABN Amro. Deze bank rekent 1.250 euro als advieskosten plus 850 euro ‘afhandelingskosten’ voor het afsluiten van een hypotheekleningen. Voor starters ligt het adviestarief bij ABN Amro op duizend euro in plaats van 1.250 euro.

SNS Bank rekent een adviestarief van 2.950 euro, maar daar zitten ook bemiddelingskosten bij, waarbij de adviseur desgewenst ook een vergelijking maakt met andere banken – ervan uitgaande dat dit onafhankelijk gebeurt.

Rabobank heeft het adviestarief nog niet bekend gemaakt.

Hypotheekadvies: landelijke ketens

Op financiële vergelijkingssites als Independer  is het al mogelijk om adviestarieven voor hypotheekleningen landelijk te bekijken. Z24 inventariseerde de tarieven van enkele landelijke adviesketens en deed voor plaatselijke adviesbureau's een steekproef met vier steden: Amsterdam, Apeldoorn, Groningen en Oss.

Bij vier landelijke ketens - Hypotheek Visie, Hypotheek Plan, De Hypotheekshop en De Hypotheker - rollen er voor het afsluiten van een nieuwe hypotheek van zo'n 250 duizend euro tarieven uit van respectievelijk 2.495 euro, 2.500 euro, 2.794 euro en 2.990 euro uit. Hier zitten wel enkele verschillen achter.

Zo werken Hypotheek Visie en Hypotheek Plan met een vast tarief, terwijl De Hypotheekshop een uurtarief van 127 euro hanteert. Daarbij wordt uitgegaan van maximaal 22 uur werk, wat het bedrag van 2.794 euro oplevert.

Independer stelt overigens dat een maximum van 28 uur redelijk genoemd mag worden. De Hypotheker werkt net als Hypotheek Visie met een vast bedrag.

Ter vergelijking is het ook aardig om de Hypotheekservice van de Vereniging Eigen Huis (VEH) erbij te nemen. Die rekent voor starters op de woningmarkt een tarief van 2.700 euro, inclusief bemiddeling en een vergelijking van
alle beschikbare banken en verzekeraars.

Duidelijk is dat ABN Amro en ING pakweg 400 tot 800 euro lagere kosten kunnen rekenen, wanneer ze alleen over eigen hypotheekleningen adviseren. Als consument heb je dan echter geen idee of de aanbieding die je krijgt, de
meest aantrekkelijke in de markt is.

Bij de bredere bemiddeling via SNS Bank, landelijke tussenpersonen en de VEH liggen de prijzen tussen de 2.500 en 3.000 euro.

Plaatselijke adviseurs

Tot slot is het uiteraard ook mogelijk om te shoppen bij plaatselijke adviseurs. Op basis van een scan bij Independer van bureaus die minimaal met het cijfer 8 worden gewaardeerd, ziet het plaatje voor de steden Amsterdam,
Apeldoorn, Oss en Groningen er als volgt uit.

In Amsterdam zitten enkele hoog gewaardeerde prijsvechters die vaste tarieven van 1.500 tot 2.000 euro hanteren voor advies en bemiddeling.

Hier biedt de goedkoopste aanbieder bijvoorbeeld wel een 'compleet advies', inclusief de offerteaanvraag en afhandeling en het regelen van een bankgarantie. Maar er zit geen jaarlijkse hypotheekcheck bij. Voor 2.000
euro zijn er adviseurs die al wel een hypotheekcheck meenemen.

In Groningen en Oss zitten ook hooggewaardeerde prijsvechters die tarieven van rond de 2.000 euro rekenen. De twee hoogst gewaardeerde lokale adviseurs in Apeldoorn rekenen adviesprijzen van rond de 2.500 euro.

Wie goedkoop uit wil zijn, moet dus of direct bij de bank z'n hypotheekleningen afsluiten, of een plaatselijke adviseur met een scherptarief kiezen.

Alternatief zijn brede, landelijk opererende tussenpersonen die eigen marktscans maken, Zij rekenen voor advies en bemiddeling tarieven vanaf 2.500 euro.

 

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl