Als zelfstandig ondernemer of mkb’er is het vaak lastiger om een hypotheek te krijgen dan als je in loondienst bent. Hoe lastig? Adviesbureau FinaForte nam de proef op de som. 

FinaForte inventariseerde welke banken, verzekeraars en andere aanbieders een hypotheek verstrekken aan ondernemers. In totaal zijn 26 partijen vergeleken, waaronder de vier grootbanken ABN Amro, ING, Rabobank en SNS.

De conclusie? Bij de meeste aanbieders is het mogelijk om een hypotheek van 102 procent van de koopsom te krijgen als ondernemer, het liefst wel met NHG-garantie.

Maar als startende ondernemer of directeur van een mkb-bedrijf wordt het moeilijker, helemaal als de holdingstructuur van de onderneming uitgebreid is. Slechts één op de vijf hypotheekverstrekkers in de vergelijking biedt een dga-hypotheek aan.

“Een directeur van een middelgrote tot grote onderneming heeft een zeer beperkte keuze aan hypotheekaanbieders”, schrijft FinaForte. “Startende ondernemers hebben een redelijke kans op toekenning van een hypotheek, mits gedocumenteerd.”

1

Hoe zat het ook alweer met de regels voor financiering? Alle banken hanteren restricties wat betreft de maximale lening als een ondernemer minder dan drie jaar actief is. Bij zzp’ers die drie jaarrekeningen kunnen overleggen is de standaard om te kijken naar het gemiddelde inkomen over de afgelopen drie jaar. Soms geldt daarbij het inkomen uit het laatste jaar als maximum.

Overigens timmeren banken wel aan de weg met speciale hypotheken voor zzp’ers. Onlangs voegde Aegon-dochter Knab zich bij de aanbieders met zzp-hypotheken met een nieuwe constructie. Z24’s Jeroen de Boer bekeek hoe streng de voorwaarden zijn.

Lees ook op Business Insider

Zzp’ers vinden dat ze bij hypotheekaanvragen vaak nog op ‘wantrouwen en tegenwerking’ stuiten vanuit banken, zo bleek vorig jaar uit een peiling van de Vereniging Eigen Huis. Tegelijk gaven banken en andere geldverstrekkers aan dat zzp’ers soms makkelijker een lening kunnen krijgen dan ze zelf denken, ook als ze minder dan drie jaar actief zijn.

Meer weten? Lees het stuk: Zo maak je als zzp’er wel kans op een hypotheek

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl