Premium content ophalen

Een huis kopen kan met een hypotheek die deels aflossingsvrij is. Dat kan aantrekkelijk zijn vanwege de maandlasten die lager zijn ten opzichte van een volledig annuïtaire hypotheek.

Bij een annuïtaire hypotheek begin je meteen met aflossen, terwijl de schuld bij een aflossingsvrije hypotheek blijft staan.

Business Insider vergelijkt de maandlasten en resterende schuld tussen een volledig annuïtaire hypotheek en een hypotheek die deels annuïtair en deels aflossingsvrij is.

Wie een huis koopt kan voor een annuïtaire of lineaire hypotheek kiezen, waarbij je meteen begint met aflossen. Maar je bent een stuk minder kwijt aan maandlasten als je een deel financiert met een aflossingsvrije hypotheek.

Onlangs bleek dat vanwege de sterke stijging van huizenprijzen, starters weer vaker kijken naar een deels aflossingsvrije hypotheek. Van belang hierbij is om in de gaten te houden wat een aflossingsvrij deel na verloop van tijd betekent voor de hypotheekschuld.

Bij een aflossingsvrije hypotheek hoef je in principe pas aan het einde van de looptijd af te lossen. Dat kan met spaargeld, de opbrengst bij verkoop van de woning of je sluit een nieuwe hypotheek af om de oude af te lossen. Bij een lineaire of annuïtaire hypotheek begin je meteen met aflossen. 

Premium content ophalen