• Huurprijzen in de vrije sector zijn in het eerste kwartaal van dit jaar gedaald.
  • De daling is vooral te wijten aan lagere huren in de grote steden Amsterdam, Den Haag, Rotterdam Utrecht en Eindhoven.
  • Buiten de grote steden stijgen huurprijzen nog wel. Onder meer Almere is in trek en de provincies Zeeland en Groningen zien ook hogere huurprijzen.

De gemiddelde huurprijs van woningen in de vrije sector is in het eerste kwartaal van dit jaar met 2,4 procent gedaald. Nieuwe huurders betaalden gemiddeld 16,34 euro per vierkante meter per maand.

Volgens woningplatform Pararius, dat vooral veel huurwoningen in steden aanbiedt, is de gemiddelde daling van huurprijzen vooral te wijten aan het feit dat voor het eerst in de vijf grote steden Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Utrecht en Eindhoven gelijktijdig sprake is van huurdalingen.

Als reden voor de huurdaling wordt onder andere gewezen naar de afwezigheid van expats. In Amsterdam worden de duurdere gemeubileerde woningen, met name in de binnenstad en Amsterdam-Zuid minder snel verhuurd worden in vergelijking met een jaar eerder.

In de hoofdstad is al sinds het tweede kwartaal van vorig jaar sprake van een daling van de gemiddelde huurprijs. Per vierkante meter betaal je nu gemiddeld 21,76 euro.

De ontwikkeling in Rotterdam is volgens Pararius vergelijkbaar met die in Amsterdam. Wel is het verschil tussen wijken nog groot. In de ene wijk stijgen de huren, terwijl in andere wijken sprake is van een daling. De gemiddelde huurprijs per vierkante meter is 15,20 euro.

In Utrecht betaalt een nieuwe huurder gemiddeld 17,78 euro per vierkante meter. In Den Haag is dit 15,95 euro en in Eindhoven 14,08 euro.

Bij de middelgrote steden is met name in de Randstad sprake van een daling. Volgens Pararius is de rek er in de Randstadsprovincies wel een beetje uit.

Wel stijging huurprijzen buiten grote steden: Almere populair

Buiten de Randstad is nog veelal wel sprake van een stijging van de huurprijzen.

In provincies als Zeeland, Gelderland, Limburg en Noord-Brabant is gemiddeld genomen sprake van hogere huren. Zo betaalden huurders in het eerste kwartaal van dit jaar gemiddeld bijna 8 procent meer huur per vierkante meter in Zeeland. Daar ligt de gemiddelde huurprijs per vierkante meter op 13,38 euro.

Ook Groningen en Flevoland eruit wat betreft de stijging van huurprijzen.

In het geval van Flevoland heeft dit vooral te maken met de aantrekkingskracht van Almere, volgens Pararius: "Almere ligt gunstig ten opzichte van Amsterdam en is wat huurwoningen betreft een goedkoper alternatief", aldus directeur Jasper de Groot.

LEES OOK: Huren in de vrije sector mogen de komende 3 jaar met maximaal 1% boven de inflatie stijgen