Een huurwoning is in de tweede helft van vorig jaar gemiddeld 2,9 procent duurder geworden. Maar omdat er steeds meer kleine woningen en nieuwbouwwoningen worden verhuurd is de gemiddelde prijs per vierkante meter 5,9 procent gestegen, blijkt uit de laatste cijfers van makelaarsvereniging NVM en vastgoedmanagersvereniging VGM.

“Er worden steeds meer kleine huurappartementen gebouwd. Dat zorgt voor een stijging van de vierkantemeterprijs. De consument krijgt hierdoor minder woonruimte voor dezelfde prijs”, zegt voorzitter Eric Verwey van VGM daarover.

In 2014 bedroeg de gemiddelde oppervlakte van een huurwoning nog 108 vierkante meter, inmiddels is dat gemiddeld 98 vierkante meter.

De NVM en de VGM verwachten dat de huurprijzen ook in 2019 verder zullen stijgen en dat de vrije huurmarkt krap blijft, zolang er niet fors meer woningen worden bijgebouwd, gericht op de specifieke vraag.

De verschillen per regio zijn groot. In de provincie Friesland zijn huurwoningen het goedkoopst en in Noord-Holland het duurst, vooral vanwege de krappe huizenmarkt in Amsterdam. Toch zijn er in de hoofdstad ook wijken te vinden waar huurwoningen even duur of zelfs iets goedkoper zijn als in Groningen.

Kaart: NVM en VNG

Zoals op bovenstaande kaart te zien is zijn er in Amsterdam-Zuidoost en Amsterdam-Noord wijken waar de huurprijzen per vierkante meter tussen de 8 en 12 euro per vierkante meter bedragen. Meer dan drie keer zo goedkoop als in het centrum en vergelijkbaar met de stad Groningen.

Kaart: NVM en VMG

In Groningen zijn alleen de prijzen van huurwoningen in het zuidoosten van de stad aan de hoge kant, terwijl de rest goed te betalen is met prijzen van tussen de 8 en 14 euro per vierkante meter. Maar toch zijn sommige Amsterdammers goedkoper uit dan Groningers.

Lees meer: